ßßß


Składniki na biszkopt:6 jajek klasy L¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej½ szklanki zmielonych orzechów włoskich1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 ½ łyżki octuszczypta soliSkładniki na krem:2 budynie waniliowe¾ litra mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g masła½ szklanki cukru pudru100 g gorzkiej czekolady 70 %50 g orzechów włoskichSkładniki na polewę:8 łyżki cukru4 łyżki kakao100 g masła4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki żelatyny2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyDodatkowo:sok z 1 cytrynyWykonanie:Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy. W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptę soli do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku miksując do połączenia składników. W dwóch partiach oddajemy suche składniki delikatnie mieszając za każdym razem. Na końcu ciasto krótko miksujemy, na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Krem budyniowyMleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy budyń z paczek oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem pudrem, a następnie energicznie mieszając mleko wlewamy mieszaninę budyniową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając, budyń powinien zrobić gęsty. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą, tak, aby folia dotykała jego powierzchni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie prażymy orzechy włoskie na suchej patelni. Ostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. W misce miksujemy masło, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy ok. 5 łyżek masy, którą wykorzystamy do posmarowania wierzchu ciasta, jako bazę pod polewę czekoladową. Do pozostałej masy dodajemy uprażone i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy.Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Biszkopt kroimy na 3 równe części, każdy blat skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy budyniową masą, natomiast wierzch i boki odłożoną masą bez orzechów i czekolady. Całość zlewamy polewą czekoladowa i dekorujemy orzechami.Smacznego!