Wykonanie
Ptaszki rano zaćwierkały, że dziś urodziny mojej MamySTO LAT MAMUŚ !!!
Składniki na
biszkopt:6
jajek klasy L¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej½ szklanki zmielonych
orzechów włoskich1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 ½ łyżki
octuszczypta
soliSkładniki na krem:2 budynie
waniliowe¾ litra
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej250 g
masła½ szklanki
cukru pudru100 g
gorzkiej czekolady 70 %50 g
orzechów włoskichSkładniki na polewę:8 łyżki
cukru4 łyżki
kakao100 g
masła4 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyDodatkowo:sok z 1
cytrynyWykonanie:Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy. W mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i zmielone
orzechy. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptę
soli do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. W dwóch partiach oddajemy suche składniki delikatnie mieszając za każdym razem. Na końcu ciasto krótko miksujemy, na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Krem budyniowy
Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy
budyń z paczek oraz dodatkowo 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem pudrem, a następnie energicznie mieszając
mleko wlewamy mieszaninę budyniową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając,
budyń powinien zrobić gęsty. Gotowy
budyń przykrywamy folią spożywczą, tak, aby folia dotykała jego powierzchni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie prażymy
orzechy włoskie na suchej patelni. Ostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. W misce miksujemy
masło, stopniowo dodajemy zimny
budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy ok. 5 łyżek masy, którą wykorzystamy do posmarowania wierzchu ciasta, jako bazę pod
polewę czekoladową. Do pozostałej masy dodajemy uprażone i posiekane
orzechy oraz
czekoladę. Mieszamy.
Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca
woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Biszkopt kroimy na 3 równe części, każdy blat skrapiamy
sokiem z cytryny i smarujemy budyniową masą, natomiast wierzch i boki odłożoną masą bez
orzechów i
czekolady. Całość zlewamy
polewą czekoladowa i dekorujemy
orzechami.Smacznego!