Wykonanie
Tak lubicie to ciasto, że przynajmniej kilka osób wymieniło je w 'Koncercie Życzeń' jako swoje ulubione :). Co w nim jest takiego? Delikatne, wilgotne, przeplatane ciasto, pyszna masa kremowa,
polewa czekoladowa.. Rzeczywiście, jest bardzo smaczne i nie pracochłonne - zwłaszcza jeśli wieczór wcześniej upiecze się dwa ciasta, a na drugi dzień tylko przełoży kremem. No i jest takie podzielne.. cały metr pyszności! ;-). Polecam!Składniki na ciasto jasne:1,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru4
jajka8 łyżek ciepłej
wody8 łyżek
oleju2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliOddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać
olej i
wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.* do ciasta można dodać aromatu, np.
cytrynowegoSkładniki na ciasto
kakaowe:Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki
mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki
kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.Masa budyniowo -
maślana:3 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z połowy
cytryny1 łyżka ekstraktu z
wanilii, zamiast można dodać
alkoholpół szklanki
cukru250 g miękkiego
masła2 szklanki
mleka ugotować z
cukrem. Pozostałą szklankę
mleka zmiksować z
mąką,
sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, bezgrudkową masę. Zmiksowane
mleko wlać do wrzącego
mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch.Miękkie
masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.Polewa:200 g
czekolady gorzkiej100 g
masłaMasło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną
czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Można również przygotować swoją polewę, z ulubionego przez Was przepisu ;).WykonanieCiasto jasne i
kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Mniej wiecej wygląda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki
kakaową, smarujemy ją grubo masą kremową, przykładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy
polewą czekoladową. Na zdjęciu jeszcze bez polewy:
Ciasto kroić na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).