Wykonanie
Klasyka... To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem... To i zebra i szyszki
ryżowe w krówkach ale i jeszcze kilka innych... Metrowiec to pyszne wilgotne, idealne nie za słodkie ciasto przekładane kremem budyniowym. Przepis na niego znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Jest nieomal identyczny jak ten u Dorotus . Moja mama nie dawała tylko
soku z cytryny do kremu i ekstraktu, ale uważam ze z nimi krem jest zdecydowanie lepszy :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ciasto jasne:4
jajkaszczypta
soli3/4 szkl
cukru8 łyżek
oleju8 łyżek ciepłej
wody260g (1,5szkl)
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaŻółtka utrzeć z
cukrem na puszysta masę. Do utartych powoli dodać
olej,
wodę,
mąkę i
proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli i delikatnie wmieszać do wcześniej utartej masy.Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blaszki (12x36). Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. w temp. 170-180 stopni. Upieczone wyjąc z blaszki i wystudzic na kratce.Składniki na ciasto ciemne:takie same jak do ciasta jasnego. Odejmujemy tylko 3 łyżki
mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki
kakaoCiasto ciemne przygotować i upiec dokładnie tak samo jak ciasto jasne.Składniki na masę budyniową:3 szkl.
mleka3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennejsok z 1/2
cytryny1 łyżka ekstraktu
waniliowego (klik) lub
rumu1/2 szkl
cukru250g
masłaW rondlu z grubym dnem zagotować 2 szkl.
mleka i
cukier. W osobnym naczyniu zmiksować dokładnie 1 szkl
mleka z obydwiema
mąkami,
sokiem z cytryny i ekstraktem. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione składniki i ugotować gęsty
budyń. Po ugotowaniu przykryć folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i wystudzić.
Masło utrzeć dokładnie i do utartego powoli dodawać
budyń nie przerywając miksowania. Utrzeć na gładki krem.Teraz przystępujemy do połączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę.Składniki na polewę:6 łyżek
mleka6 łyżek
cukru200g
margaryny6 łyżek
kakaoMleko zagotować z
cukrem, dodać
margarynę i dokładnie rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać
kakao i energicznie mieszając utrzeć gładką lśniącą polewę. Lekko przestudzoną polać dokładnie ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroi się ukośnie tak by w jego przekroju znalazły się obydwa ciasta i krem :)Smacznego :)