Wykonanie
Przepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna
moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu, ale również w domach znajomych:)Składniki:3
jajka17 dag
cukru17 dag
mąki pszennej1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa.
Kakaowy placek – przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki
mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki
kakao.
Jajka z
cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników.Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C.MASA BUDYNIOWA1/2 l
mleka1 szklanka cukru+2
cukry waniliowe2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki
mąki pszennejZ podanych składników ugotować
budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę
masła lub
margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.POLEWA1
jajko3 łyżki
cukru1/2 kostki
margaryny3 łyżki
kakaoJajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki
cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki
margaryny.
Jajka utrzeć do białości, wsypać
kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną
margarynę.
Wykonanie:Ciasto jasne i
kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki
kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO !!!