ßßß
Przepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu, ale również w domach znajomych:)Składniki:3 jajka17 dag cukru17 dag mąki pszennej1/4 szklanki oleju1/4 szklanki wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek – przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników.Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C.MASA BUDYNIOWA1/2 l mleka1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki mąki pszennejZ podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.POLEWA1 jajko3 łyżki cukru1/2 kostki margaryny3 łyżki kakaoJajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę.
Wykonanie:Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO !!!