Wykonanie
Pasztet z
królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma
mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego
mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-)Pasztet z
królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym
stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie
chrzanu i
żurawiny. Coś wspaniałego :-)Składniki na 2 foremki po 40 cm długości każda.
królik - około 2-2,5 kgćwiartki z
kurczaka - 1 kg
boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg
wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc lepiej skłonić się w ich stronę)2 czerstwe duże
bułki0,7 kg
marchwi1
korzeń selera średniej wielkości0,3 kg
pietruszki3 ząbki
czosnku2
cebule2
jajkałyżka
smalcu do posmarowania formy
przyprawy do
wywaru: 5
liści laurowych, 10 ziaren
ziela angielskiego, 10 ziaren
pieprzu,
natka lubczyku,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
przyprawy do mięsa po zmieleniu: 2 łyżki
majeranku,
sól,
pieprz
Marchew,
cebulę,
pietruszkę,
seler obrać i umyć.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki -
królika, ćwiartki
kurczaka i
boczek.W dużym garnku (ja gotowałam w 10 litrowym) zagotować
wodę. Na wrzątek włożyć
królika,
mięso z kurczaka,
boczek oraz jarzyny (
marchew,
cebulę,
pietruszkę,
seler). Po kilku minutach zebrać wytworzoną pianę i następnie włożyć
przyprawy do do
wywaru: 5
liści laurowych, 10 ziaren
ziela angielskiego, 10 ziaren
pieprzu,
natka lubczyku,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku. Wszystko gotować do miękkości - około godziny, tak by
mięso zaczynało odchodzić od kości. Miękkie składniki wyjąć łyżką cedzakową i zostawić by przestygły, przestygnięte
mięso obrać od kości.Wątrobę wypłukać, zaparzyć wrzątkiem by zgubiła nadmiar
krwi. Jeżeli jest taka konieczność, to czynność tą powtórzyć 2 czy 3
razy. Następnie gotować ją 5 minut.
Bułki namoczyć w chłodnym wywarze pozostałym po gotowaniu
mięsa (nie wkładać do gorącego bo
bułka się nie rozmoczy), odcisnąć z nadmiaru płynu.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Na drobnej końcówce, maszynką do
mielenia mięsa zmielić dwa
razy wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki:
mięso, jarzyny,
bułki oraz
czosnek. Do masy wbić 2
jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku
majerankiem,
solą oraz
pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny.Foremki natłuścić
smalcem. Włożyć w nie pasztet.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać przez godzinę. Powinien leciutko odejść od brzegów formy. Jeżeli zauważycie, że zbyt mocno się przypieka, można go nakryć folia aluminiową.To wszystko :-)Smacznego!Pozdrawiam ciepło i zapraszam na Facebook oraz Instagram.