Wykonanie
Rozgrzewające, sycące danie, które zachwyca nie tylko swoim aromatem, ale i smakiem. Pyszna wegańska potrawka z
czerwonej soczewicy z
papryką i
ziemniakami oraz smażonym
tofu . Połączenie tak idealne, że koniecznie musicie go spróbować!Uwielbiam takie dania, szczególnie, gdy wieczorem za oknem nadal ciemno i chłodno. Gdy wracam zmęczona do domu, jedną z rzeczy, o której marzę jest miska gorącej potrawki, najlepiej zrobionej z
soczewicy . Przyznam się, że jestem uzależniona od tego strączka i co rusz wymyślam nowe dania z nim w roli głównej. Ostatnio powstała potrawka z
czerwonej soczewicy za
papryką i
ziemniakami, do której na górą wrzuciłam pyszne smażone
tofu . Nie bójcie się długiej listy przypraw, znajdującej się w daniu. Są one łatwo dostępne, a dodane tworzą ze zwykłej potrawki z
soczewicą danie idealne! :)

wegańska bezglutenowawegańska bezglutenowa(2 porcje)- 100 g
czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki)- 1 duża
cebula / 2 mniejsze- 1 ząbek
czosnku- 1 duża
czerwona papryka- 2
ziemniaki- 1
marchewka- 1 puszka
pomidorów w zalewie- 1
liść laurowy- 2 ziarenka
ziela angielskiego- 2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki wędzonej
papryki- szczypta
chilli- szczypta mielonego
cynamonu- szczypta mielonego
kminku- szczypta
gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka
sosu sojowego- 1 płaska łyżeczka
syropu klonowego /
syropu z agawy-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprz-
olej do smażeniaW garnku, na
oleju podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę wraz z
liściem laurowym i
zielem angielskim.Gdy
cebula się zeszkli, dodaję posiekany drobno
czosnek i pokrojone w mniejszą kostkę
ziemniaki,
marchewkę i
paprykę. Warzywa chwilę przesmażam.Następnie dodaję puszkę
pomidorów. Do puszki po pomidorach wlewam przegotowaną
wodę i całą "puszkę"
wody dodaję do potrawki. Następnie wrzucam
przyprawy,
sos sojowy i
syrop klonowy. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 20 min.Gdy
ziemniaki i
marchewka są już dość miękkie, wrzucam
soczewicę. Całość mieszam i gotuję już bez przykrycia ok. 20 min. W razie potrzeby dolewam
wody.Gdy
soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się), próbuję ją i w razie potrzeby doprawiam.smażone
tofu:- 1/2 kostki ekologicznego
tofu naturalnego (150 g)-
sos sojowy Tamari-
olej do smażeniaGdy potrawka się gotuję,
tofu kroję w kostkę. Wrzucam je do miseczki i obficie skrapiam
sosem sojowym.
Tofu będzie się w nim marynować ok. 10-15 min.Gdy
soczewica jest gotowa, na patelni rozgrzewam
olej i wrzucam na niego
tofu. Podsmażam je na rumiano.do podania potrawki:- świeży
tymianekPrzekładam gotową
soczewicę do miseczek. Na górze układam usmażone
tofu. Całość posypuję świeżym
tymiankiem.Smacznego!