Wykonanie
Danie popularne w izraelskiej kuchni - shakshuka . Możecie poszaleć i zrobić ją na niedzielne śniadanie, gdyż shakshuka jest właśnie potrawą
śniadaniową. W oryginalnej wersji składa się z dużej ilości
jajek wbijanych do sosu i w nich smażonych. Ja zrobiłam wersję wegańską, z
tofu . I wiecie co? Wyszło wyśmienicie.Zima. Nie lubię zimy i chyba nigdy jej nie polubię. Żaden jej aspekt nie sprawi, że będzie dla mnie przyjemna. Ani
sporty zimowe, ani możliwość lepienia bałwana. Ja po prostu nie lubię zimna, a do normalnego funkcjonowania potrzebuję słońca. Jestem niczym bateria
słoneczna. Gdy słońce świeci, nie wiem, co zrobić z pokładami energii, gdy go nie ma, najchętniej skuliłabym się pod kocem i zasnęła. Zasnęła snem zimowym i najchętniej obudziła na początku kwietnia .Na szczęście, mam swoje sposoby, jak przetrwać i nie zwariować. To sycące, rozgrzewające, najlepiej jednogarnkowe dania. Takim daniem jest shaks huka, u mnie w wegańskiej wersji . I dea lna na śniadanie lub obia d, pysznie rozgrzewa od środka i da j e energię by nie poddawać się zimie. Polecam ją każdemu zmarzlakowi. :)

wega ń ska(2 porcje)- 2
papryki pokrojone w drobną kostkę (w oryginale używa się tylko
czerwonych papryk, jednak ja użyłam kawałka żółtej, czerwonej i zielonej)- 2 pokrojone w kostkę
pomidory- 1 suszona papryczka peperoncino (można użyć drobno pokrojonej świeżej
papryczki chili, pozbawionej pestek)- 2 ząbki
czosnku- 2
cebule- 2 łyżki ekologicznego
koncentratu pomidorowego- 1 łyżka
syropu z agawy- 2
liście laurowe- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1 łyżeczka kuminu- 300 g
tofu- 1-2 łyżki
sosu sojowego Tamari-
sól,
pieprz-
olej- do podania: świeża
natka pietruszkiNa suchej patelni prażę
kmin. Następnie dolewam
oliwę. Na rozgrzaną
oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję poszatkowany
czosnek. Chwilę smażę, uważając by
czosnek się nie przypalił.Dodaję
paprykę,
pomidory i koncentrat. Przykrywam pokrywką i duszę ok. 10 min.Następnie dodaję
przyprawy,
syrop z agawy, pokruszoną papryczkę peperoncino,
pieprz i
sól do smaku. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę
wody.Duszę dalej dopóki
papryka nie zmięknie - trwa to ok. 20-30 min.Na patelni rozgrzewam
olej. Kroję
tofu w kostkę i wrzucam na rozgrzany
olej. Podsmażam na rumiano. W czasie smażenia podlewam 1-2 łyżkami
sosu sojowego Tamari.Gotowy sos przekładam do małych naczyń. Na górze układam podsmażone kawałki
tofu. Gotową shaks hukę posypuję świeżą
natką pietruszki.Smacznego!