ßßß
wega ń ska(2 porcje)- 2 papryki pokrojone w drobną kostkę (w oryginale używa się tylko czerwonych papryk, jednak ja użyłam kawałka żółtej, czerwonej i zielonej)- 2 pokrojone w kostkę pomidory- 1 suszona papryczka peperoncino (można użyć drobno pokrojonej świeżej papryczki chili, pozbawionej pestek)- 2 ząbki czosnku- 2 cebule- 2 łyżki ekologicznego koncentratu pomidorowego- 1 łyżka syropu z agawy- 2 liście laurowe- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku- 1 łyżeczka kuminu- 300 g tofu- 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari- sól, pieprz- olej- do podania: świeża natka pietruszkiNa suchej patelni prażę kmin. Następnie dolewam oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił.Dodaję paprykę, pomidory i koncentrat. Przykrywam pokrywką i duszę ok. 10 min.Następnie dodaję przyprawy, syrop z agawy, pokruszoną papryczkę peperoncino, pieprz i sól do smaku. Jeśli potrzeba, dolewam odrobinę wody.Duszę dalej dopóki papryka nie zmięknie - trwa to ok. 20-30 min.Na patelni rozgrzewam olej. Kroję tofu w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam na rumiano. W czasie smażenia podlewam 1-2 łyżkami sosu sojowego Tamari.Gotowy sos przekładam do małych naczyń. Na górze układam podsmażone kawałki tofu. Gotową shaks hukę posypuję świeżą natką pietruszki.Smacznego!