ßßß
wegańska bezglutenowawegańska bezglutenowa(2 porcje)- 100 g czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki)- 1 duża cebula / 2 mniejsze- 1 ząbek czosnku- 1 duża czerwona papryka- 2 ziemniaki- 1 marchewka- 1 puszka pomidorów w zalewie- 1 liść laurowy- 2 ziarenka ziela angielskiego- 2 łyżeczki suszonego tymianku- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki- szczypta chilli- szczypta mielonego cynamonu- szczypta mielonego kminku- szczypta gałki muszkatołowej- 1 łyżeczka sosu sojowego- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy- sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- olej do smażeniaW garnku, na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.Gdy cebula się zeszkli, dodaję posiekany drobno czosnek i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, marchewkę i paprykę. Warzywa chwilę przesmażam.Następnie dodaję puszkę pomidorów. Do puszki po pomidorach wlewam przegotowaną wodę i całą "puszkę" wody dodaję do potrawki. Następnie wrzucam przyprawy, sos sojowy i syrop klonowy. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok. 20 min.Gdy ziemniaki i marchewka są już dość miękkie, wrzucam soczewicę. Całość mieszam i gotuję już bez przykrycia ok. 20 min. W razie potrzeby dolewam wody.Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się), próbuję ją i w razie potrzeby doprawiam.smażone tofu:- 1/2 kostki ekologicznego tofu naturalnego (150 g)- sos sojowy Tamari- olej do smażeniaGdy potrawka się gotuję, tofu kroję w kostkę. Wrzucam je do miseczki i obficie skrapiam sosem sojowym. Tofu będzie się w nim marynować ok. 10-15 min.Gdy soczewica jest gotowa, na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego tofu. Podsmażam je na rumiano.do podania potrawki:- świeży tymianekPrzekładam gotową soczewicę do miseczek. Na górze układam usmażone tofu. Całość posypuję świeżym tymiankiem.Smacznego!