ßßß
Curry jest jednym z tych dań, które nie wymaga dużo czasu by je przygotować. Curry jest bardzo aromatyczne, smaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania.Oryginalne curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin, imbir, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się wyczuwało.Gotowa przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków smakowych. Dodam jeszcze, że curry z kurczaka i fasolki szparagowej jest daniem lekkostrawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu.
Składniki:(porcja dla 2 dorosłych osób)1/2 kg piersi z kurczaka200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 puszki mleczka kokosowego1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie)sól i pieprz do smaku2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia1/2 szklanki ryżu basmati
Przygotowanie:Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki.Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków.Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić).Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolkę i ewentualnie pietruszkę, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.Sprawdzić czy kurczak i fasolka są już gotowe, jeśli tak to dodać mleczko kokosowe, sól i ewentualnie pieprz do smaku. Wszystko zagotować bez przykrywania i po spróbowaniu ewentualnie dodać więcej masali lub curry (według swoich kubków smakowych). U mnie była dość pikantna masala i te proporcje są na łagodne curry.Przygotowanie ryżu:Do niezbyt dużego garnka wlać 1 szklankę zimnej wody, wsypać 1/2 szklanki ryżu basmati, zagotować i od tej chwili gotować pod przykryciem bez mieszania, na wolnym ogniu 9 minut (pilnować by nie wykipiał).Ugotowany ryż zdjąć z palnika, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie jest już gotowy do podania.