Wykonanie
Curry jest jednym z tych dań, które nie wymaga dużo czasu by je przygotować.
Curry jest bardzo aromatyczne, smaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania.Oryginalne
curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin,
imbir,
kardamon,
anyż gwiazdkowy,
chili,
gorczyca,
kozieradka,
goździki,
cynamon,
pieprz,
gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych
masali. W zależności jakie
przyprawy i w jakich proporcjach są połączone, powstaje gotowa mieszanka (
masala) do
mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych.
Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się wyczuwało.Gotowa
przyprawa curry dostępna w naszych sklepach, czy też ta z Indii wymaga zawsze stopniowego jej dodawania i dostosowania przyprawionej potrawy do naszych kubków
smakowych. Dodam jeszcze, że
curry z
kurczaka i
fasolki szparagowej jest daniem lekkostrawnym, sycącym i uwielbianym u mnie w domu.

Składniki:(porcja dla 2 dorosłych osób)1/2 kg
piersi z kurczaka200 g
fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
masali do drobiu lub 2 łyżeczki
przyprawy curry w proszku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 puszki
mleczka kokosowego1 łyżeczka suszonej lub świeżej
pietruszki (opcjonalnie)
sól i
pieprz do smaku2 - 3 łyżki
oleju lub
masła klarowanego do smażenia1/2 szklanki
ryżu basmati

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki.
Cebulę i
czosnek obrać, drobno pokroić.Świeżą
fasolkę umyć i oczyścić z ogonków.Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać
masalę lub
curry i
kolendrę, a po chwili dodać
cebulę i
czosnek (zeszklić).Następnie dodać
pierś z kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać
fasolkę i ewentualnie
pietruszkę, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut.Sprawdzić czy
kurczak i
fasolka są już gotowe, jeśli tak to dodać
mleczko kokosowe,
sól i ewentualnie
pieprz do smaku. Wszystko zagotować bez przykrywania i po spróbowaniu ewentualnie dodać więcej
masali lub
curry (według swoich kubków
smakowych). U mnie była dość pikantna
masala i te proporcje są na łagodne
curry.Przygotowanie
ryżu:Do niezbyt dużego garnka wlać 1 szklankę zimnej
wody, wsypać 1/2 szklanki
ryżu basmati, zagotować i od tej chwili gotować pod przykryciem bez mieszania, na wolnym ogniu 9 minut (pilnować by nie wykipiał).Ugotowany
ryż zdjąć z palnika, dodać 1/2 łyżeczki
soli, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie jest już gotowy do podania.