ßßß
Składniki:MarchewkaKorzeń i natka pietruszkiCebula2 ząbki czosnku1/2 cytryny1/2 szklanki ryżuSzklanka ciecierzycy1/3 szklanki zielonej soczewicyCukinia1/2 kalafiora3-4 pieczarkiDwie garście startego żółtego seraKilka łyżek bułki tartejOlej rzepakowyPrzyprawy (gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz, sól, bazylia)Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, następnie płuczemy i gotujemy do miękkości.Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.Ryż gotujemy. Odcedzamy, odstawiamy.Kalafior gotujemy, odcedzamy.Pozostałe warzywa obieramy, kroimy i podsmażamy, kiedy zmiękną przekładamy do głębokiej miski. Dodajemy ryż, ciecierzycę, soczewicę, kalafior, 3-4 łyżki oleju oraz kilka łyżek bułki tartej. Blendujemy na gładką masę (powinna być gęsta), przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny oraz ser żółty. Chwilkę podsmażamy.Masę przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą, lekko ugniatamy ręką. Gdy pasztet ostygnie wkładamy do lodówki.Smacznego!