ßßß
Nowoczesne pierogi ruskieSzukasz przepisu na pierogi ruskie? Mam dla Ciebie przepis na nowoczesne ruskie, które zachwycą Twoją rodzinę. To Idealny obiad lub kolacja. Sprawdź!Przygotowując te pierogi skorzystałam ze sprawdzonego już przepisu na ciasto na pierogi (klik). Jeżeli nie masz takiego koniecznie sprawdź mój. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a pierogi po ugotowaniu są miękkie.Składniki na farsz:100 g dobrej jakości salami100 g sera solankowego – ja wykorzystałam ser bałkański z mleka owczego, niemniej nada się też zwykła feta1 duża cebula lub 2 mniejsze2 ząbki czosnku4 ugotowanie ziemniaki średniej wielkości3 łyżki jogurtu naturalnegosól morskaświeżo zmielony pieprz kolorowySposób przygotowania:Ciasto przygotowuję zgodnie z przepisem na pierogi z boczniakami (klik).Farsz: Ziemniaki obieram i gotuję aż będą miękkie. Odcedzam i rozgniatam widelcem. Pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie kroję salami na bardzo małe kawałki i podsmażam z drobno posiekaną cebulą. W związku z tym, że salami jest dosyć tłustą kiełbasą rezygnuję z innego tłuszczu podczas smażenia. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie wkładam na patelnię ostudzone ziemniaki i pokruszony ser bałkański. Doprawiam solą i pieprzem (ostrożnie z solą, ponieważ ser jest słony). Aby farsz nie był zbyt suchy na sam koniec dokładam jogurt naturalny. Mieszam wszystkie składniki.Z przygotowanego ciasta wycinam szklanką okrągłe placki i wypełniam je farszem. Gotuję w wodzie z dodatkiem oleju roślinnego. Gotowe pierogi podaję z przysmażoną cebulką. W wersji dietetycznej dobrze smakują także z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Jako dodatek do pierogów przygotowałam szybki domowy barszcz czerwony. Gotował się w czasie, gdy ja lepiłam pierogi. Na dwa kubki barszczu potrzebujesz:1 średniej wielkości burak1 mała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka octu1 liść laurowyszczypta majerankuszczypta ostrej paprykisól morska i pieprz do smakuWszystkie warzywa kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w garnku wraz z liściem laurowym i majerankiem. Zalewam wodą i zagotowuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem (tego nie żałuję), ostrą papryką i octem. Gotuję na małym ogniu przez ok godzinę.A Ty jak przygotowujesz pierogi ruskie?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Pierogi z boczniakami i serem bałkańskimGulasz wołowy z dynią i jarmużemIndyk w słodkim sosie figowym z puree marchewkowym