Wykonanie
Lubię sięgać po tradycyjne przepisy i przerabiać je na nowoczesną modłę. Ostatnio na warsztat wzięłam pierogi ruskie, które przygotowałam w wersji dla leniwych. Wyszły mi absolutnie rewelacyjne naleśniki z farszem ruskim . Nie spoczywam jednak na laurach. Tym razem wykonałam pierogi ruskie w nieco zmodyfikowanej wersji.
Boczek zastąpiłam
salami, a
twaróg serem solankowym. Chcesz wiedzieć jak wyszło? Czytaj dalej.

Nowoczesne pierogi ruskieSzukasz przepisu na pierogi ruskie? Mam dla Ciebie przepis na nowoczesne ruskie, które zachwycą Twoją rodzinę. To Idealny obiad lub kolacja. Sprawdź!Przygotowując te pierogi skorzystałam ze sprawdzonego już przepisu na ciasto na pierogi (klik). Jeżeli nie masz takiego koniecznie sprawdź mój. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a pierogi po ugotowaniu są miękkie.Składniki na farsz:100 g dobrej jakości
salami100 g
sera solankowego – ja wykorzystałam
ser bałkański z
mleka owczego, niemniej nada się też zwykła
feta1 duża
cebula lub 2 mniejsze2 ząbki
czosnku4 ugotowanie
ziemniaki średniej wielkości3 łyżki
jogurtu naturalnegosól morskaświeżo zmielony
pieprz kolorowySposób przygotowania:Ciasto przygotowuję zgodnie z przepisem na pierogi z boczniakami (klik).Farsz:
Ziemniaki obieram i gotuję aż będą miękkie. Odcedzam i rozgniatam widelcem. Pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie kroję
salami na bardzo małe kawałki i podsmażam z drobno posiekaną
cebulą. W związku z tym, że
salami jest dosyć tłustą
kiełbasą rezygnuję z innego tłuszczu podczas smażenia. Gdy
cebula się zeszkli dodaję pokrojony w cienkie plasterki
czosnek i smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie wkładam na patelnię ostudzone
ziemniaki i pokruszony
ser bałkański. Doprawiam
solą i
pieprzem (ostrożnie z
solą, ponieważ
ser jest słony). Aby farsz nie był zbyt suchy na sam koniec dokładam
jogurt naturalny. Mieszam wszystkie składniki.Z przygotowanego ciasta wycinam szklanką okrągłe placki i wypełniam je farszem. Gotuję w wodzie z dodatkiem
oleju roślinnego. Gotowe pierogi podaję z przysmażoną
cebulką. W wersji dietetycznej dobrze smakują także z
jogurtem naturalnym lub kwaśną
śmietaną.


Jako dodatek do pierogów przygotowałam szybki domowy barszcz czerwony. Gotował się w czasie, gdy ja lepiłam pierogi. Na dwa
kubki barszczu potrzebujesz:1 średniej wielkości
burak1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
octu1
liść laurowyszczypta
majerankuszczypta
ostrej paprykisól morska i
pieprz do smakuWszystkie warzywa kroję na mniejsze kawałki i umieszczam w garnku wraz z
liściem laurowym i
majerankiem. Zalewam
wodą i zagotowuję. Doprawiam do smaku
solą,
pieprzem (tego nie żałuję),
ostrą papryką i
octem. Gotuję na małym ogniu przez ok godzinę.A Ty jak przygotowujesz pierogi ruskie?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Pierogi z boczniakami i
serem bałkańskimGulasz wołowy z
dynią i
jarmużemIndyk w słodkim sosie
figowym z puree
marchewkowym