Wykonanie
Nie jestem fanką meksykańskiego jedzenia. Jak dla mnie jest ono zbyt pikantne i ciężkostrawne. Od czasu do czasu jednak dla odmiany serwuję coś pochodzącego z tamtego regionu świata. Jednym z moich ulubionych dań są tacos. W Polsce nie znalazłam jeszcze dobrej knajpy meksykańskiej, dlatego najcześciej przygotowuję domowe tacos.Tacos wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Najważniejszym i zarazem najtrudniejszym elementem są kukurydziane tortille. Aby ułatwić sobie zadanie wybieram gotowe „łódeczki”. Kupując je warto sprawdzić skład, ponieważ bardzo często producenci oszczędzają i dodają sporo składników, których nie ma w oryginalnej recepturze. Obowiązuje zasada im krótsza lista składników tym lepiej.Tacos składać się powinno z
mięsa wołowego, zasadniczo jednak dodać do niego można to, co akurat znajduje się w lodówce. Podstawą mojego dania była
kiełbasa chorizo. Aby było ono bardziej sycące dodałam także
kuskus.

Domowe tacosTacos to świetna sposób na ciekawy i szybki obiad. Sprawdź mój przepis na domowe tacos, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych. Są łatwiejsze niż myślisz!Składniki:8 łódeczek tacos100 g
kiełbasy chorizo3 łyżki
ciecierzycy z puszki (można dodać gotowaną)3 łyżki
kukurydzy z puszki (w sezonie polecam świeżą)1
cebuła2 ząbki
czosnku1 duży i dojrzały
pomidor (można zastąpić
pomidorami z puszki)1 łyżka
oliwy1/3 łyżeczki
pieprzu cayennesól morskaświeżo zmielony
pieprzDodatki:tarty
ser cheddar1
awokado doprawione
solą i
pieprzem oraz skropione
oliwą i
sokiem z limonkikasza kuskusdomowy
sos czosnkowy (1 starty ząbek
czosnku na 1 łyżkę
jogurtu naturalnego) lub kwaśna
śmietanaświeża
kolendra – ja nie miałam, więc dodałam
szczypiorekulubiona
sałata lub
kiełkiSposób przygotowania:Na patelni rozgrzewam
oliwę i podsmażam na niej drobno posiekany
czosnek i
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodaję pokrojoną w drobną kostkę
kiełbasę,
ciecierzycę i
kukurydzę oraz rozdrobionego
pomidora. Doprawiam do smaku. Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.W międzyczasie przygotowuję
kaszę kuskus – zalewam ją wrzątkiem i dostawiam na kilka minut. Gdy jest gotowa umieszczam jedną łyżkę
kaszy w każdej łódeczce, posypuję ją
startym serem cheddar, na który wykładam
sos pomidorowy z
kiełbasę i warzywami.Podaję z drobno pokrojonym
awokado, domowym
sosem czosnkowym i
kiełkami.A Ty jak przygotowujesz domowe tacos?

Sprawdź moje inne pomysły na obiadPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.Sprawdź także:Gulasz wołowy z
dynią i
jarmużemIndyk w słodkim sosie
figowym z puree
marchewkowymCytrynowo-
kokosowe stir-fry z
kurczakiem