ßßß Cookit - przepis na Przepis na domowe tacos. Ale Meksyk!

Przepis na domowe tacos. Ale Meksyk!

nazwa

Wykonanie

Nie jestem fanką meksykańskiego jedzenia. Jak dla mnie jest ono zbyt pikantne i ciężkostrawne. Od czasu do czasu jednak dla odmiany serwuję coś pochodzącego z tamtego regionu świata. Jednym z moich ulubionych dań są tacos. W Polsce nie znalazłam jeszcze dobrej knajpy meksykańskiej, dlatego najcześciej przygotowuję domowe tacos.
Tacos wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Najważniejszym i zarazem najtrudniejszym elementem są kukurydziane tortille. Aby ułatwić sobie zadanie wybieram gotowe „łódeczki”. Kupując je warto sprawdzić skład, ponieważ bardzo często producenci oszczędzają i dodają sporo składników, których nie ma w oryginalnej recepturze. Obowiązuje zasada im krótsza lista składników tym lepiej.
Tacos składać się powinno z mięsa wołowego, zasadniczo jednak dodać do niego można to, co akurat znajduje się w lodówce. Podstawą mojego dania była kiełbasa chorizo. Aby było ono bardziej sycące dodałam także kuskus.
Domowe tacos
Tacos to świetna sposób na ciekawy i szybki obiad. Sprawdź mój przepis na domowe tacos, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych. Są łatwiejsze niż myślisz!
Składniki:
8 łódeczek tacos
100 g kiełbasy chorizo
3 łyżki ciecierzycy z puszki (można dodać gotowaną)
3 łyżki kukurydzy z puszki (w sezonie polecam świeżą)
1 cebuła
2 ząbki czosnku
1 duży i dojrzały pomidor (można zastąpić pomidorami z puszki)
1 łyżka oliwy
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
tarty ser cheddar
1 awokado doprawione solą i pieprzem oraz skropione oliwą i sokiem z limonki
kasza kuskus
domowy sos czosnkowy (1 starty ząbek czosnku na 1 łyżkę jogurtu naturalnego) lub kwaśna śmietana
świeża kolendra – ja nie miałam, więc dodałam szczypiorek
ulubiona sałata lub kiełki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej drobno posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, ciecierzycę i kukurydzę oraz rozdrobionego pomidora. Doprawiam do smaku. Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
W międzyczasie przygotowuję kaszę kuskus – zalewam ją wrzątkiem i dostawiam na kilka minut. Gdy jest gotowa umieszczam jedną łyżkę kaszy w każdej łódeczce, posypuję ją startym serem cheddar, na który wykładam sos pomidorowy z kiełbasę i warzywami.
Podaję z drobno pokrojonym awokado, domowym sosem czosnkowym i kiełkami.
A Ty jak przygotowujesz domowe tacos?
Sprawdź moje inne pomysły na obiad
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.
Sprawdź także:
Gulasz wołowy z dynią i jarmużem
Indyk w słodkim sosie figowym z puree marchewkowym
Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2016/02/ale-meksyk-przepis-na-domowe-tacos