Przepis na Quesadillas z kurczakiem jest w moim zeszycie od kilku lat. Tym razem udało mi się je przygotować z okazji domowej posiadówki ze znajomymi, którą organizowałam kilka dni temu. Miałam w ogóle nie publikować tego przepisu bo jest tak prosty, że aż wstyd wrzucać coś tak trywialnego. Mąż mnie jednak namówił, że szkoda by taki pyszny przepis pozostał tylko w zeszycie. Dobrym trzeba się dzielić. No to się dzielę!Składniki na salsa fresca:4 pomidory1/2 cebuliszczypiorekczosnek 2 ząbkikolendrasok z limonkioliwa z oliwekchilli kruszone – ilość w zależności od tego jak ostry sos lubimyocet winnysól i pieprz do smakuPomidory nacinamy od góry i od dołu. Parzymy we wrzątku i zdejmujemy skórkę. Dzielimy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cebulę, czosnek, szczypiorek, kolendrę siekamy drobno. Dodajemy do pomidorów. Dobrze mieszamy. Dodajemy sok z limonki i pokruszone chilli. Doprawiamy oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.Składniki na quesadillas:duże tortille z mąki pszennej 8 sztukser cheddar 400gr – starty na tarce jarzynowejsalsa fresca 8 łyżek (przepis poniżej)świeża kolendra 4 łyżkipierś z kurczaka 4 sztukijogurt naturalny 400grczosnek 6 ząbkówolej 4 łyżkisól i pieprz do smakuKurczaka marynujemy w jogurcie, oleju i posiekanym czosnku. Najlepiej przez całą noc. Smażymy na patelni grillowej. Po wystudzeniu kroimy w dość drobną kostkę.Tortille z smarujemy najpierw 1 łyżką salsa fresca. Posypujemy serem cheddar. Na ser układamy kurczaka i posypujemy posiekaną kolendrą. Na wierzch układamy drugą tortillę. Całość smażymy na dużej patelni do momentu aż ser się rozpuści.Podajemy z salsa fresca.