ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pokazałam Ci przepis na Pierożki filo z kurczakiem, które są idealne na imprezę ze znajomymi. Dzisiaj pokażę Ci przepis na drugą połowę tego talerza widocznego na zdjęciu. Zrobisz oba dania? Znajomi padną! Gwarantuję!
Składniki:
duże tortille z mąki pszennej 8 sztuk
ser cheddar 400gr
salsa fresca 8 łyżek
świeża kolendra 4 łyżki
pierś z kurczaka 4 sztuki
jogurt naturalny 400gr
czosnek 6 ząbków
olej 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka marynujemy min 2 godziny w jogurcie, posiekanym czosnku, soli i pieprzu. Grillujemy i studzimy. Kroimy w plastry. Pojedynczą tortillę smarujemy 2 łyżkami salsa fresca i posypujemy około 50g sera cheddar. Na wierzchu układamy plastry z kurczaka, posypujemy kolendrą i ponownie serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni z obu stron i kroimy na 8 (w trójkąty). Tak postępujemy z resztą tortilli.
Przepis na salsa fresca
składniki:
świeże pomidory 4 duże sztuki
cebula biała 0,5 sztuki
szczypiorek 1/3 szklanki
świeża klendra 1/3 szklanki (ja dałabym mniej)
sok z limonki
chilli lub jalapeno – szczypta
ocet winny biały łyżka
czosnek 2 ząbki
pieprz i sól do smaku
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek, kolendrę i czosnek siekamy drobno. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/quesadilla-z-kurczakiem