ßßß
Kiedy podróżuję, uwielbiam poznawać nowe smaki.Wstyd się przyznać, ale guacamole jadłam po raz pierwszy dwa lata temu.Zdarzyło się to podczas pobytu w Barcelonie.Zestaw tego sosu z avocado w towarzystwie ciepłych nachosów polanych roztopionym serem, stał się moim hitem..Właśnie dlatego postanowiłam sama przygotować taką przekąskę.I Wam również polecam na te zimowe wieczory.Koniecznie z mojito w komplecie ;)Składniki:Paczka nachosStarty ser żółty ( ok 1o dkg, chyba że lubicie więcej)Sos:1 spore, dojrzałe avocado ( musi być miękkie, a jeśli takiego nie znajdziecie, proponuję odłożyć w jakieś zacienione miejsce i poczekać.)2 łyżki soku z limonkiMała cebula1 ząbek czosnkuMały pomidorOpcjonalnie 1/3małej papryczki chili lub krążek jalapenoSólPieprzAvocado rozcinamy, wyjmujemy pestkę i wyciągamy miąższ. Dodajemy sól i pieprz, wlewamy sok z limonki. Resztę składników drobniutko kroimy i mieszamy z masą.W międzyczasie wysypujemy nachosy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem.Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni do momentu roztopienia sera.Teraz pozostaje nam tylko przygotowanie ładnych miseczek :)Smacznego!pani M.