Wykonanie
Kiedy podróżuję, uwielbiam poznawać nowe smaki.Wstyd się przyznać, ale guacamole
jadłam po raz pierwszy dwa lata temu.Zdarzyło się to podczas pobytu w Barcelonie.Zestaw tego sosu z
avocado w towarzystwie ciepłych nachosów polanych roztopionym
serem, stał się moim
hitem..Właśnie dlatego postanowiłam sama przygotować taką przekąskę.I Wam również polecam na te zimowe wieczory.Koniecznie z mojito w komplecie ;)Składniki:Paczka nachos
Starty ser żółty ( ok 1o dkg, chyba że lubicie więcej)Sos:1 spore, dojrzałe
avocado ( musi być miękkie, a jeśli takiego nie znajdziecie, proponuję odłożyć w jakieś zacienione miejsce i poczekać.)2 łyżki
soku z limonkiMała
cebula1 ząbek
czosnkuMały
pomidorOpcjonalnie 1/3małej
papryczki chili lub krążek jalapeno
SólPieprzAvocado rozcinamy, wyjmujemy pestkę i wyciągamy miąższ. Dodajemy
sól i
pieprz, wlewamy
sok z limonki. Resztę składników drobniutko kroimy i mieszamy z masą.W międzyczasie wysypujemy nachosy do naczynia żaroodpornego i posypujemy
serem.Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni do momentu roztopienia
sera.Teraz pozostaje nam tylko przygotowanie ładnych miseczek :)Smacznego!pani M.