ßßß
Składniki (3 porcje):½ niewielkiej dyni piżmowej albo 5 łyżek piure z dyniokoło 200 g pomidorków koktajlowych1 mała cebula drobno posiekana1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy1 kopiasta łyżka masła250 g ryżu do risotto (np. arborio)około 750 ml gorącego bulionu warzywnego100 g gorgonzoliprzyprawy: sól, pieprz, oregano (opcjonalnie)Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wstaw do niego połowę wydrążonej dyni (nie musisz jej obierać), po 10 minutach dołóż pomidorki koktajlowe ułożone w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Pomidorki możesz lekko oprószyć solą, skropić oliwą i posypać np. oregano, ale nie jest to konieczne. Piecz około 15-20 min, aż dynia będzie miękka a pomidorki się podsuszą.W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy i dodaj masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i, cały czas mieszając, smaż, aż stanie się szklisty – wtedy zacznij stopniowo dolewać wywar warzywny. Ogień pod garnkiem powinien być umiarkowany, żeby płyn za szybko nie odparowywał.Gdy ryż wchłonie prawie cały płyn, dolej kolejną partię. Smaż, często mieszając, żeby uwolnić z ryżu skrobię i jednocześnie nie pozwolić, by przywarł do dna garnka. Jeśli zużyjesz cały bulion, a ryż nadal będzie twardy, możesz się ratować wrzątkiem. Pamiętaj, żeby ognień pod garnkiem nie był zbyt duży.W przerwie między jedną a drugą dolewką wywaru wyjmij łyżką miąższ z upieczonej dyni i zmiksuj go na piure. Kiedy ryż będzie al dente dodaj do niego około 5 łyżek piure. Do gorącego risotto wmieszaj również większość pokruszonej gorgonzoli, część zostawiając do dekoracji. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Related PostsRisotto z cytryną i rozmarynemRisi e bisi, czyli risotto z groszkiemPiersi z kurczaka z risottem wg Julii ChildZupa ogórkowa z kaszą mannąKopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym