Wykonanie
Dziś coś dla miłośników bardzo ostrych smaków.
Powiem Wam, że
curry z
kurczaka z
pieczarkami, które niegdyś okrzyknęłam najostrzejszym daniem w moim dorobku, nijak nie umywa się do tego. Mój mąż zawsze namawia mnie na takie eksperymenty, więc zrobiłam obiadek z kuchni indyjskiej
wołowinę z
chilli i
przyprawami oraz pieczone ziemniaczki, na które przepis poznacie już jutro. Jeśli nie lubicie aż tak ostrych smaków, polecam Wam zmniejszyć ilość
chilli zarówno świeżej zielonej, jak i czerwonej suszonej. Koniecznie podajcie to danie z
napojem mlecznym, który znakomicie gasi żar w ustach 😉Przepis, z moimi małymi zmianami, pochodzi z książki Kuchnia indyjska. Shehzad Husain.
WOŁOWINA GOTOWANA Z
CHILLI I
PRZYPRAWAMI – KUCHNIA INDYJSKASkładniki na 4 porcje:ok. 600 g
wołowiny gulaszowej4 łyżki
oleju rzepakowego3 średnie
cebule2 ząbki
czosnku2,5 cm kawałek
imbiru1/2 łyżeczki
cynamonu3
owoce zielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego4 suszone
czerwone chilli200 ml
jogurtu naturalnego2 świeże
zielone chilliszklanka
wodylistki świeżej
kolendry1.
Mięso pokroić w grubą kostkę.
Cebulę,
czosnek i
imbir drobno posiekać.
Zielone chilli również drobno pokroić, odstawić na bok.2. Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć na nim
cebulę na złoty kolor. Następnie dodać
imbir,
czosnek, czerwone suszone
chilli.
cynamon,
kardamon i
pieprz. Smażyć jeszcze 5 minut.3.
Jogurt wlać powoli ciągle mieszając na patelnię. Wrzucić
mięso i posiekane
zielone chilli. Smażyć około 10 minut. Następnie wlewać stopniowo
wodę i gotować na wolnym ogniu około 45 minut.4. W czasie gotowania w razie potrzeby dolewać
wody. Potrawa powinna
mieć konsystencję dość gęstego sosu. Przed podaniem wyjąć suszone
chilli i udekorować listkami
kolendry.Z uwagi na bardzo wyczuwalne
zielone chilli nadające ostry smak potrawy, dodaję przepis do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015. Jutro spodziewajcie się receptury na
ziemniaki zapiekane po indyjsku.