Wykonanie
Danie zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia innego, niż takiego na szybko cykniętego telefonem...Zachwyceni prostotą i bogactwem smaku jednocześnie byliśmy wszyscy - od najstarszego, do najmłodszego. ;)Tak więc rosołek
rodem z Indii polecam dziś Państwu serdecznie. :)1
kura rosołowa/kurczak (może być bez piersi, ok. 1,5kg)2 duże
cebule2 duże ząbki
czosnku250ml
jogurtu naturalnego (u mnie bałkański)250g
białego ryżu długoziarnistego1l
wody----1 łyżeczka
chilli w proszku0 , 5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego1 łyżeczka mielonych nasion
kolendry1 łyżka
przyprawy currysól do smakusok z połowy
cytrynynatka pietruszki do posypaniakilka łyżek
oleju rzepakowegoWykonanie to najprostsza z prościzn. ;)
Mięso myjemy i ćwiartujemy. Ściągamy skórę z każdej części i odkładamy na bok.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz.Podsmażamy na nim poćwiartowane
mięso tak, by z każdej strony lekko się zarumieniło.
Cebulę kroimy w grubsze plastry,
czosnek grubo siekamy i wrzucamy do
kurczaka.Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka.Do
mięsa i warzyw dokładamy
jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia.Kilka minut gotujemy wszystko razem.Na dnie garnka może, a nawet powinna utworzyć się pewnego rodzaju skórka.W tym momencie dolewamy litr
wody, który
potem w miarę kolejnych godzin gotowania,będziemy na bieżąco uzupełniać.Wszystko dokładnie mieszamy i rozprowadzamy ze skórką z dna garnka, doprawiamy
solą i gotujemy około pół godziny na niedużym ogniu.Po upływie rzeczonego czasu dorzucamy resztę przypraw, mieszamy i gotujemy aż
mięso odejdzie od kości, czyli około 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy
sokiem z cytryny.Wszystko już właściwie gotowe. Pozostaje przestudzić
wywar, wyjąć
mięso i pięknie je posiekać.Gotowe przekładamy z powrotem do garnka, mieszamy z
ryżem i podajemy w głębokich talerzach, posypane posiekaną
natką pietruszki.Naprawdę, dawno nie
jadłam tak dobrego, prostego dania, które właściwie robi się samo. :)W miarę kolejnego przygotowywania go,
będę kombinować z wariantami dodatków.Wersji tego dania jest tyle, ile narodów...