Wykonanie

Uwielbiam dania stir fry - prosto, szybko i w zasadzie można użyć wszystkich "resztek" z lodówki.Tak właśnie powstało dzisiejsze danie. Jeśli nie masz
czerwonej papryki daj zieloną, dodaj
grzyby,
cukinie,
kukurydzę co tam masz w lodówce - wszystko się nada i to jest w tym piękne :)Zamiast
makaronu ryżowego możesz dodać wczorajszy
ryż czy
makaron z poprzedniego obiadu - kombinuj !Wszystko gotowe w kila minut :)PS. jeśli nie masz
sosu ostrygowego i
rybnego możesz dodać np gotowy
sos słodko- kwaśny.Ja
daje tylko pomysł ;)

Składniki : ( 2 porcje )* 100 - 120 g
makaronu ryżowego,* 2 łyżki
oleju sezamowego, arachidowego lub zwykłego,* 1
pierś z kurczaka, pokrojona w krótkie paski,* 2 łyżeczki
przyprawy do dań chińskich,* 1 łyżeczka
sosu ostrygowego,* 1 łyżeczka
sosu rybnego,* 1/2
czerwonej papryki, pokrojona w paseczki,* 1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę,* 1/2 szklanki mrożonego
groszku,* garść
szczypioru,* 2 łyżki
sezamu białego lub czarnego,* kila łyżek
wody,

Przygotowanie :
Makaron przygotuj według zaleceń z opakowania.Kawałki
kurczaka obtocz w
przyprawie.Na dużej patelni / woku rozgrzej
olej, dodaj przyprawionego
kurczaka, podsmaż chwilę.Dodaj
paprykę,
cebulę i
groszek, podsmażaj do czasu aż warzywa będą miękkie.Dolej
sos ostrygowy i
rybny i kilka łyżek
wody, tak aby powstał sos.Dorzuć
makaron i zmieszaj.Podawaj posypane
szczypiorem i
sezamem.