ßßß Cookit - przepis na Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku

Japchae, czyli warzywa z woka z makaronem po koreańsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszego dania nie może zabraknąć na większości koreańskich przyjęć - to Japchae [wym. "Czapp-czee"]. Nazwa składa się z dwóch słów: "jap" czyli "mieszane" i "chae" - "warzywa". Oddaje to idealnie naturę dania - to warzywa z makaronem, smażone metodą stir-fry. Mogą być podane jako danie główne (często: z ryżem) lub jako dodatek do posiłku. Można również dodać do nich wołowinę. Danie to powstało w XVII w. Zostało ono podane podczas przyjęcia koreańskiemu królowi Gwanghaegun, który do tego stopnia zachwycił się jego smakiem, że mianował twórcę dania ministrem skarbu (interesujący awans..., prawda?). Warto spróbować tej potrawy, umiejętnie łączącej słony i słodki smak oraz chrupkość warzyw z delikatnością makaronu. Przepis na podstawie Maangchi .
200 -250 g makaronu ryżowego lub ziemniaczanego (oba makarony po ugotowaniu robią się przezroczyste)
4 suszone grzyby shitake
6 dużych pieczarek
1 marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryka
szczypior
1-2 jajka + szczypta soli
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki podprażonego sezamu
olej do smażenia
1. Grzyby shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem, przykrywamy. Pozostawiamy na ok. 20 min, aby napęczniały.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty. Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!
Składniki sosu mieszamy.
Z jajka smażymy na patelni cienki omlet, który kroimy w paseczki.
2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy warzywa: najpierw obrana pokrojoną w słupki marchew i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy kilka chwil, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i grzyby shitake. Smażymy, mieszając. Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie szklista.
Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Smażymy, mieszając, po czym polewamy całość sosem - mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil. Wszytko razem nie trwa długo, ponieważ warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupkie.
Na końcu dodajemy siekany szczypior i omlet. Potrawę możemy doprawić do smaku dodatkowo solą, pieprzem lub chili - wedle uznania.
Całość możemy posypać dla dekoracji sezamem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Japchae-czyli-warzywa-z-woka-z-makaronem-po.html