Wykonanie
Dzisiejszego dania nie może zabraknąć na większości koreańskich przyjęć - to Japchae [wym. "Czapp-czee"]. Nazwa składa się z dwóch słów: "jap" czyli "mieszane" i "chae" - "warzywa". Oddaje to idealnie naturę dania - to warzywa z
makaronem, smażone metodą stir-fry. Mogą być podane jako danie główne (często: z
ryżem) lub jako dodatek do posiłku. Można również dodać do nich
wołowinę. Danie to powstało w XVII w. Zostało ono podane podczas przyjęcia koreańskiemu królowi Gwanghaegun, który do tego stopnia zachwycił się jego smakiem, że mianował twórcę dania ministrem skarbu (interesujący awans..., prawda?). Warto spróbować tej potrawy, umiejętnie łączącej słony i słodki smak oraz chrupkość warzyw z delikatnością
makaronu. Przepis na podstawie Maangchi .
200 -250 g
makaronu ryżowego lub ziemniaczanego (oba
makarony po ugotowaniu robią się przezroczyste)4
suszone grzyby shitake6 dużych
pieczarek1
marchewka1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
czerwona paprykaszczypior1-2
jajka + szczypta
soli4 łyżki
sosu sojowego4 łyżeczki
cukru1-2 łyżeczki
oleju sezamowego1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu2 łyżki podprażonego
sezamuolej do smażenia1.
Grzyby shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem, przykrywamy. Pozostawiamy na ok. 20 min, aby napęczniały.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.Na suchej patelni prażymy
sezam, mieszając, aż będzie złoty. Przesypujemy go do miseczki, by wystygł. Uwaga, prażony
sezam jest naprawdę gorący, nie dotykamy go!Składniki sosu mieszamy.Z
jajka smażymy na patelni cienki omlet, który kroimy w paseczki.2. W woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy warzywa: najpierw obrana pokrojoną w słupki
marchew i pokrojoną w paski
paprykę. Smażymy kilka chwil, mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki i
grzyby shitake. Smażymy, mieszając. Dodajemy obraną, pokrojoną w grube
pióra cebulę oraz posiekany
czosnek. Smażymy, aż
cebula będzie szklista.Dodajemy ugotowany wcześniej
makaron. Smażymy, mieszając, po czym polewamy całość sosem - mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil. Wszytko razem nie trwa długo, ponieważ warzywa powinny pozostać jędrne i lekko chrupkie.Na końcu dodajemy siekany
szczypior i omlet. Potrawę możemy doprawić do smaku dodatkowo
solą,
pieprzem lub
chili - wedle uznania.Całość możemy posypać dla dekoracji
sezamem.