ßßß Cookit - przepis na Sajgonki

Sajgonki

nazwa

Wykonanie

Królowały na Sylwestrowym stole :)
Sajgonki
przepis własny
Składniki:
10 arkuszy mrożonego ciasta do sajgonek ( kupionego w kuchniach świata )
połowę opakowania cienkiego makaronu ryżowego
garść pociętych suszonych grzybów mun
200g mięsa wieprzowego
opakowanie świeżych kiełków z fasoli mung
2 ząbki czosnku
łyżeczka pasty sambal
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
rozbełtane jajko
olej do smażenia
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Mięso mielone wrzucić na suchą gorącą patelnie, rozdrabniać mięso drewnianym widelczykiem aż będzie sypkie i suche. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sos sojowy i sambal, smażyć jeszcze przez chwilę aż sosy odparują. Przełożyć zawartość patelni do naczynia i odczekać aż ostygnie. Następnie dodać pocięty na drobno makaron ryżowy, kiełki i grzyby mun. Wszystko wymieszać. Rozłożyć kwadraty z ciasta na desce, posmarować dookoła rozbełtanym jajkiem, wyłożyć dużą łyżkę farszu i zwijać tak jak gołąbki naciągając płaty ciasta ku sobie. Nie zanurzamy ciasta w wodzie! ( robi się tak tylko w przypadku papieru ryżowego chociaż smażony papier nasiąknięty wodą nie za ładnie wygląda po usmażeniu dlatego do sajgonek warto użyć specjalnego ciasta na którym jest napisane, że nadaje się do sajgonek... ja z papieru ryżowego robię tylko spring rolls ) Rozgrzewamy oliwę w woku i kiedy skwierczy wrzucamy nasze sajgonki partiami. Układamy na papierze by wchłonął nadmiar tłuszczu :) Podajemy z sosem słodko kwaśnym ...u mnie był to sos gotowy ale można go również zrobić samemu...jak zrobię podam przepis :) Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/01/sajgonki.html