Wykonanie
Królowały na Sylwestrowym
stole :)
Sajgonkiprzepis własnySkładniki:10 arkuszy mrożonego ciasta do sajgonek ( kupionego w kuchniach świata )połowę opakowania cienkiego
makaronu ryżowegogarść pociętych
suszonych grzybów mun200g
mięsa wieprzowegoopakowanie świeżych
kiełków z
fasoli mung2 ząbki
czosnkułyżeczka pasty sambalłyżeczka
sosu sojowegołyżeczka
oleju sezamowegorozbełtane
jajkoolej do smażenia
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Mięso mielone wrzucić na suchą gorącą patelnie, rozdrabniać
mięso drewnianym widelczykiem aż będzie sypkie i suche. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
olej,
sos sojowy i sambal, smażyć jeszcze przez chwilę aż sosy odparują. Przełożyć zawartość patelni do naczynia i odczekać aż ostygnie. Następnie dodać pocięty na drobno
makaron ryżowy,
kiełki i
grzyby mun. Wszystko wymieszać. Rozłożyć kwadraty z ciasta na desce, posmarować dookoła rozbełtanym
jajkiem, wyłożyć dużą łyżkę farszu i zwijać tak jak gołąbki naciągając płaty ciasta ku sobie. Nie zanurzamy ciasta w wodzie! ( robi się tak tylko w przypadku
papieru ryżowego chociaż smażony papier nasiąknięty
wodą nie za ładnie wygląda po usmażeniu dlatego do sajgonek warto użyć specjalnego ciasta na którym jest napisane, że nadaje się do sajgonek... ja z
papieru ryżowego robię tylko spring rolls ) Rozgrzewamy
oliwę w woku i kiedy skwierczy wrzucamy nasze sajgonki partiami. Układamy na papierze by wchłonął nadmiar tłuszczu :) Podajemy z sosem słodko kwaśnym ...u mnie był to sos gotowy ale można go również zrobić samemu...jak zrobię podam przepis :) Smacznego!