Wykonanie
Jak już wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego
curry.2
piersi z kurczaka1
limonka - otarta skórka i sok4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1
cebula, drobno posiekana2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
brązowego cukru1 mała
papryczka chili1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka ziaren
sezamu200ml
mleka kokosowego1
czerwona paprykamini
kukurydza - pół opakowaniagarść
groszku cukrowegomakaron jajecznyPrzygotować marynatę do
kurczaka:W misce wymieszać sok i skórkę z
limonki, ,
czosnek,
cebulę,
sos rybny,
cukier,
chili,
olej sezamowy, dodać
kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny.W międzyczasie:Przygotować
makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu.Na rozgrzanej patelni uprażyć
sezam.Na patelni lub w woku rozgrzać
olej, przesmażyć
kurczaka wraz z marynatą. Gdy
kurczak będzie usmazony dodać
paprykę i
kukurydzę, przesmażyć, dodać
mleka kokosowego. Gotować na małym ogniu przez kilkanascie minut, pod koniec gotowania dodać
groszek cukrowy.Do
kurczaka dodać
makaron i przez chwilę podgrzewać, posypać
sezamem i podawać.





Smacznego!