Wykonanie
Dobre , świeże i zdrowe danie , a do tego błyskawiczne w przygotowaniu-doskonałe na brak czasu i zabiegane dni . Lubię używać wok , jest wygodny i wszystko się w nim
mieści , nie muszę używać wielu garnków , wystarcza to jedno , co oznacza ,że nie muszę upychać godzinami zmywarki itp itd , ach nie ma to jak być leniem 😉 . Warzywa smażone na dużym ogniu wychodzą chrupiące i pozostają przyjemnie świeże , a
kurczak zachowuje soczystość . Co tu wiele zachwalać , watro spróbować 😉 Można także użyć zwykłej , tyle że głębokiej patelni -od biedy , chociaż nie ma jak wok.. 😉

Składniki na porcje dla 4 osób :1/2 puszki
kukurydzy1/2 szklanki mrożonego
groszku6-7 strąków
groszku cukrowego1/2 małego
brokułu świeżegokilka strąków
fasolki szparagowej zielonej wąsko-strąkowej , ok. 10 szt3
piersi z kurczaka ( pojedyncze )1
cebula biała1/2 strąka , małej czerwonej
ostrej papryki chilli lub mniej jak ktoś woli2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu rybnego ( można pominąć )1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
masła ,
olej do smażenia ,
sól do smakupaczka
makaronu z
czosnkiem niedźwiedzim lub zwykłego -gniazdka

Makaron ugotować wg. przepisu z opakowania , odstawić .
Kurczaka pokroić w kawałki ,
cebulę w piórka ,
brokuł rozerwać na małe różyczki , a
kukurydzę odcedzić . Rozgrzać wok i wlać
olej do smażenia , wrzucić
kurczaka , wszystkie warzywa:
fasolkę pocięta na kawałki,
groszek mrożony,
cukrowy,
cebule ,
kukurydzę ,
brokuł i smażyć na dużym -bardzo dużym ogniu , ciągle mieszając przez około 15 minut , dodać
sos rybny ,
sól,
cukier,
curry , wyciśnięty praską
czosnek i posiekane
chilli ( bez pestek , bo zabije nas skala ostrości 😉 ) smażyć jeszcze chwilkę , następnie dodać
masło , ugotowany
makaron i wymieszać wszystko, aż
masło całkowicie się rozpuści , smażąc jeszcze około 5-6 minut . Gotowe, podawać na gorąco , odgrzewane nie jest już tak smaczne 😉
