Wykonanie
Lubicie pikantne zupy? Jeśli tak to propozycja w sam raz dla Was! :) Pikantna, smaczna, aromatyczna zupa z pieczonym
kurczakiem. Polecam! Przepis znalazłam na tym blogu, ale go trochę zmieniłam.P.S. to już 200 post na blogu! :)Potrzebujemy (4 porcje):zupa:- ok.1,5l
bulionu drobiowego,- 4
dymki,-
papryczka chilli,- 3 łyżki
sosu sojowego,- 1 łyżeczka czerwonej pasty
curry,- 1 łyżeczka
brązowego cukru,-
sok z cytryny,- 1 łyżeczka słodkiego sosu
chilli,- 1 łyżka
masła,- 1 łyżka
oleju,
kurczak:- 1
pierś z kurczaka,- 0,5 łyżeczki
cukru,- duża szczypta
soli,- łyżeczka
papryki ostrej,- 0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego,-
sok z cytryny,-
oliwa,do podania:-
makaron chiński.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią
kurczaka. Odstawić na ok. 30min do lodówki. Po tym czasie przełożyć do rękawa do pieczenia i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 30min w temp. 200st.Białą część
dymki i
papryczkę chilli drobno posiekać. W garnku rozgrzać
oliwę i
masło, wrzucić
dymkę i zeszklić. Wrzucić posiekaną
chilli i chwilę podsmażyć. Dodać
sos sojowy,
brązowy cukier i pastę
curry - wymieszać i chwilę smażyć. Zalać gorącym
bulionem. Gotować chwilę, doprawić
sokiem z cytryny i sosem
chilli.
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, podzielić na porcje, ułożyć kawałki
kurczaka, nalać rosół, oprószyć cebuszkami z
dymki.