ßßß Cookit - przepis na Zimny maj i tajski rosół z pieczonym kurczakiem

Zimny maj i tajski rosół z pieczonym kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Mój maj jest zimny. Zastanawiam się, czy te letnie dni w marcu wydarzyły się naprawdę czy to tylko jakiś sen. Jest zimno, nie wiecej niż 18 stopni a najcześciej w okolicach 14-16. Zimno, dla mnie za zimno i jak na maj także.
W takie dni lubię rozgrzewające dania. Nie ciężkie, zimowo-jesienne ale lżejsze, mimo tego dające to ciepło wewnątrz. Od razu robi się lepiej... Taką zupą jest rosół tajski. Ugotowany z zieloną pastą curry, doprawiony chili, z pełnoziarnistym makaronem w stylu chińskim. Przepis jakiś czas temu znalazłam na blogu "mydelikatessen", odrobinę go zmodyfikowałam.
Składniki:
4 dymki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
sok z cytryny (do rosołu i do kurczaka)
1 łyżeczka sosu słodkiego chili
pół świeżej papryczki chili
makaron chiński
pierś z kurczaka
pół łyżeczki cukru
odrobina soli
łyżeczka papryki
pół łyżeczki suszonego czosnku
oliwa
Na początku marynujemy kurczaka. Umytą i osuszoną pierś wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: paprykę, czosnek, sól, cukier. Wlewamy łyżeczkę soku z cytryny oraz kilka kropel oliwy. Odstawiamy na minimum pół godziny. Po tym czasie zawijamy pierś w folię i wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie rozwijamy folię, odlewamy sos, który powstał (inaczej zacznie się palić, bo zawiera cukier) i pieczemy jeszcze ok 10 min bez przykrycia.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy posiekaną dymkę (tą jasną część, szczypior odkładamy do ozdobienia talerza przed podaniem). Smażymy chwilę, do zeszklenia się cebuli. Dodajemy sos sojowy, cukier, pastę curry oraz sos rybny, przesmazamy chwilę, następnie zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy chwilę i doprawiamy rosół sokiem z cytryny oraz łyżeczką słodkiego sosu chili.
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Makaron podzielić na porcje, zalać rosołem, na wierzchu położyć kawałki kurczaka i posypać szczypiorem oraz chili.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/05/zimny-maj-i-tajski-roso-z-pieczonym.html