ßßß
Składniki:4 dymki1 łyżka oleju1 łyżeczka masła3 łyżki sosu sojowego3 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka zielonej pasty curry1 łyżeczka brązowego cukru1 litr bulionu drobiowego lub warzywnegosok z cytryny (do rosołu i do kurczaka)1 łyżeczka sosu słodkiego chilipół świeżej papryczki chilimakaron chińskipierś z kurczakapół łyżeczki cukruodrobina soliłyżeczka paprykipół łyżeczki suszonego czosnkuoliwaNa początku marynujemy kurczaka. Umytą i osuszoną pierś wkładamy do miski i dodajemy przyprawy: paprykę, czosnek, sól, cukier. Wlewamy łyżeczkę soku z cytryny oraz kilka kropel oliwy. Odstawiamy na minimum pół godziny. Po tym czasie zawijamy pierś w folię i wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie rozwijamy folię, odlewamy sos, który powstał (inaczej zacznie się palić, bo zawiera cukier) i pieczemy jeszcze ok 10 min bez przykrycia.Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy posiekaną dymkę (tą jasną część, szczypior odkładamy do ozdobienia talerza przed podaniem). Smażymy chwilę, do zeszklenia się cebuli. Dodajemy sos sojowy, cukier, pastę curry oraz sos rybny, przesmazamy chwilę, następnie zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy chwilę i doprawiamy rosół sokiem z cytryny oraz łyżeczką słodkiego sosu chili.Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Makaron podzielić na porcje, zalać rosołem, na wierzchu położyć kawałki kurczaka i posypać szczypiorem oraz chili.Smacznego :)