Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na wyborną tartę z
kurczakiem,
brokułem i
kukurydzą. Wspaniale sprawdzi się ona w roli obiadu, śniadania, albo jako przekąska na imprezie.Wykonanie
ciasta francuskiego nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, bo trzeba je kilkukrotnie wałkować i chłodzić, więc jeśli nie macie ochoty poświęcać na nie tyle czasu, to zastąpcie je kupny. Jednak zachęcam do spróbowani swoich sił i upieczenia domowego:)

Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")80g
mąki pszennej typ 65080g
masła60ml zimnej
wody1/3 łyżeczki
solinadzienie:
filet z kurczaka2 ząbki
czosnkucebulasólpieprzpapryka ostra i słodka
olej do smażenia250g
brokuła3 łyżki
kukurydzy3
jajkaciasto francuskie:Odkładamy 10g
mąki, a resztę przesiewamy z
solą do miski i rozcieramy z 10g
masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem
wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.Pozostałe
masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą
mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa
razy większy od naszego
masła. Układamy na nim schłodzone
masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby
masło nie wydostało się na zewnątrz.Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3
razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z dodatkiem
soli i
pieprzu, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.nadzienie:
Cebulę obieramy i kroimy ją w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością
oleju.
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy go w kosteczkę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i słodką i rozgniecionym
czosnkiem.
Mięso dorzucamy na patelnię z podsmażoną
cebulą. Smażymy je przez kilka minut, aby obsmażyło się z każdej strony. Zdejmujemy z palnika.
Brokuła myjemy, obcinamy wszystkie różyczki i gotujemy je przez 2 minutki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy w garnku.wykonanie:Formę na tartę smarujemy niewielką ilością
masła i podsypujemy
mąką, nadmiar strzepujemy.Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Ciasto na pewno wyrosło, tworząc górkę, więc przygniatamy ją widelcem, aby spód był w miarę płaski. Kładziemy na niego usmażonego
kurczaka, małe kawałki
brokuła i
kukurydzę. Całość zalewamy zmiksowanymi
jajkami.Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w 180C.Podajemy od razu lub schłodzone (będzie się lepiej kroiło).Smacznego:)