ßßß Cookit - przepis na Tarta francuska z kurczakiem i brokułem

Tarta francuska z kurczakiem i brokułem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na wyborną tartę z kurczakiem, brokułem i kukurydzą. Wspaniale sprawdzi się ona w roli obiadu, śniadania, albo jako przekąska na imprezie.
Wykonanie ciasta francuskiego nie jest trudne, ale zajmuje trochę czasu, bo trzeba je kilkukrotnie wałkować i chłodzić, więc jeśli nie macie ochoty poświęcać na nie tyle czasu, to zastąpcie je kupny. Jednak zachęcam do spróbowani swoich sił i upieczenia domowego:)
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
80g mąki pszennej typ 650
80g masła
60ml zimnej wody
1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
cebula
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
olej do smażenia
250g brokuła
3 łyżki kukurydzy
3 jajka
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa razy większy od naszego masła. Układamy na nim schłodzone masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z dodatkiem soli i pieprzu, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
nadzienie:
Cebulę obieramy i kroimy ją w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy go w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i rozgniecionym czosnkiem. Mięso dorzucamy na patelnię z podsmażoną cebulą. Smażymy je przez kilka minut, aby obsmażyło się z każdej strony. Zdejmujemy z palnika.
Brokuła myjemy, obcinamy wszystkie różyczki i gotujemy je przez 2 minutki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy w garnku.
wykonanie:
Formę na tartę smarujemy niewielką ilością masła i podsypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika. Ciasto na pewno wyrosło, tworząc górkę, więc przygniatamy ją widelcem, aby spód był w miarę płaski. Kładziemy na niego usmażonego kurczaka, małe kawałki brokuła i kukurydzę. Całość zalewamy zmiksowanymi jajkami.
Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w 180C.
Podajemy od razu lub schłodzone (będzie się lepiej kroiło).
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/04/tarta-francuska-z-kurczakiem-i-brokuem.html