Wykonanie
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić kolejną, po tradycyjnej
sałatce jarzynowej i pasztecie z
ciecierzycy i
soczewicy, propozycję na wykorzystanie jarzyn z rosołu. Tylko tutaj konieczny jest kawałek
kapusty włoskiej, który często znajduje się też w siatkach z
włoszczyzną. Moja mama zawsze dodawała kawałek
kapusty włoskiej przygotowując rosół i naprawdę znakomicie podbija on jego smak. A ugotowana
kapusta włoska jest baaardzo smaczna. Gdy rozlewaliśmy porcje gorącego
bulionu, na jej talerzu zawsze musiał znaleźć się kawałek ugotowanej
kapusty włoskiej. Dziś i ja podzielam jej smak, wówczas niekoniecznie byłam do
kapusty w rosole przekonana 😛
Składniki:200 g
białej fasoli „Jaś”
sól4
marchewki3
pietruszki1
seler1 jasnozielona część
porakawałek
włoskiej kapustycebula+ w wersji wegetariańskiej: 2
liście laurowe, 3
ziela angielskie, kilkanaście ziaren
pieprzu, 1 łyżeczka
soli2
jajka1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
solioliwa z oliwek do pieczenia do posmarowania formy1.
Fasolę namoczyć dzień wcześniej.
Wodę z moczenia
fasoli odlać. Ugotować na wolnym ogniu w osolone wodzie, co zajmie ok. 1,5 godziny. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Ja użyłam pozostałej
fasoli po barszczu czerwonym z jasiem .2. Warzywa ugotować przygotowując
bulion. Pasztet może zostać przygotowany w wersji wegetariańskiej wtedy gotujemy niżej wymienione warzywa w wodzie z kilkoma liściami laurowymi,
zielem angielskim,
pieprzem i
solą przez około 45 minut. Odcedzić, pozbyć się przypraw i ostudzić.3. Ugotowaną i ostudzoną
fasolę i warzywa (łącznie z
cebulą i
porem) zmielić przy pomocy blendera lub przepuścić dwa
razy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Następnie wymieszać z 2
jajkami, 1 łyżeczką
majeranku, 1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu oraz 1/2 łyżeczki
soli.4. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
oliwą z oliwek do pieczenia. Przełożyć masę
pasztetową. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 ºC. Pasztet będzie miał miękką konsystencję, w sam raz do smarowania
pieczywa.Przepis dodaję do akcji: