ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem

Zupa grzybowa ze szpinakiem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Lubię, gdy zupa grzybowa jest intensywna w smaku. Dlatego łączę pieczarki, które dodają zupie gęstości, z suszonymi grzybami, odpowiedzialnymi za niepowtarzalny smak i aromat. Zwiększając bądź zmniejszając ich ilość, możecie dowolnie regulować stopień intensywności smakowej zupy - podana tutaj garść to minimum. Dodatek makaronu przypomina mi zupę grzybową, którą robiła moja babcia, szpinak stanowi ładny akcent kolorystyczny, natomiast parmezan podkręca dodatkowo jej smak. Spróbujcie koniecznie!
garść pokruszonych suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku- obrane, drobno posiekane
300g-400g pieczarek - pokrojonych w plastry
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
1/2 szklanki białego wina
1/2 łyżeczki tymianku
150g makaronu kokardki
2 duże garści świeżego szpinaku (ogonki odrywamy)
4=6 łyżek drobno startego parmezanu lub Grana Padano
1/2 szklanki śmietany 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 łyżka mąki pszennej
sól i świeżo mielony pieprz - do smaku
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
1. Suszone grzyby zalewamy w małej miseczce wrzątkiem (ok.1/3 szklanki). Nakrywamy talerzykiem i pozostawiamy, by się zaparzyły.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż będą lekko złote.
2. Pieczarki z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy zaparzone grzyby (wraz z wodą), tymianek oraz bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy makaron. Gotujemy, aż makaron osiągnie pożądaną przez nas miękkość.
3. Gdy makaron będzie miękki, dodajemy do zupy szpinak, parmezan oraz śmietankę wymieszaną z mąka. Gotujemy kilka minut razem, by zupa zgęstniała. Przed podaniem doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Można też posypać dodatkowym parmezanem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/02/Zupa-grzybowa-ze-szpinakiem-i-parmezanem.html