ßßß
Składniki:1 mały brokuł20 dag pieczarek25 dag makaronu, użyłam wąskich wstążek1 cebula1 ząbek czosnku1/2 szklanki słodkiej śmietanki1/2 szklanki białego winasól, pieprz świeżo mielonyparmezanolej do posmażeniaMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować brokuła, również al dente.Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać wino i dusić, aż płyn odrobinę wyparuje. Dodać śmietankę, przyprawić do smaku i dusić wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Kiedy jest odpowiednio gęsty dodać ugotowanego brokuła. Wszystko razem wymieszać i ponownie przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Podawać danie posypane tartym parmezanem.Smacznego:)