Wykonanie
Jako wielbicielka
makaronów jadłam go już na wiele sposobów i czasami mam wrażenie, że niczego nie da się już wymyślić. Tymczasem okazało się, że odkryłam nowe połączenie, w dodatku z bardzo oczywistych składników. Może dla kogoś to nie jest odkrycie Ameryki ale mnie zaskoczyło... to, że do tej
pory nie wpadłam na ten pomysł:)
Składniki:1 mały
brokuł20 dag
pieczarek25 dag
makaronu, użyłam wąskich wstążek1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 szklanki słodkiej
śmietanki1/2 szklanki
białego winasól,
pieprz świeżo mielony
parmezanolej do posmażenia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować
brokuła, również al dente.Na patelni rozgrzać
olej, dodać posiekaną
cebulę oraz przeciśnięty
czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać
pieczarki, przesmażyć. Wlać
wino i dusić, aż płyn odrobinę wyparuje. Dodać
śmietankę, przyprawić do smaku i dusić wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Kiedy jest odpowiednio gęsty dodać ugotowanego
brokuła. Wszystko razem wymieszać i ponownie przyprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Dodać ugotowany
makaron i wymieszać. Podawać danie posypane tartym
parmezanem.Smacznego:)