ßßß Cookit - przepis na Rozkoszne muszelki, czyli Conchiglioni nadziewane farszem brokułowym

Rozkoszne muszelki, czyli Conchiglioni nadziewane farszem brokułowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Opakowanie makaronu Conchiglioni
1 mały brokuł
2 średnie cebule
25 dkg pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
Kapka oleju
Przygotowanie farszu:
Umytego brokuła, pieczarki i obraną cebulę przepuszczamy przez grubą tarkę robota kuchennego lub maszynkę, zwaną nie wiedzieć czemu ,,do mięsa", lub rozdrabniamy w inny wygodny nam sposób.
Tak przygotowane warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i dusimy chwilę aż do miękkości. W międzyczasie przyprawiamy (u mnie była sól, pieprz cytrynowy, kurkuma i zioła prowansalskie). Farsz jest gotowy.
Przygotowanie makaronu:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przygotowanie sosu:
W czasie duszenia pieczarki na pewno puściły trochę soku. Odlewamy więc z patelni jakieś 4 łyżki stołowe i wlewamy do garnczka. Dodajemy do tego około 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, można dosypać jakiejś przyprawy np. ziół prowansalskich lub bazylii. Blendujemy. Et voilà!
Finiszujemy:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos. Muszle wypełniamy farszem i układamy w naczyniu.Pieczemy około 20 min. bez przykrycia.
Smacznego!
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2014/02/rozkoszne-muszelki-czyli-conchiglioni.html