Wykonanie
Składniki:Opakowanie
makaronu Conchiglioni1 mały
brokuł2 średnie
cebule25 dkg
pieczarek2 łyżki
przecieru pomidorowego2 ząbki
czosnkuSól,
pieprz i inne ulubione
przyprawyKapka
olejuPrzygotowanie farszu:Umytego
brokuła,
pieczarki i obraną
cebulę przepuszczamy przez grubą tarkę robota kuchennego lub maszynkę, zwaną nie wiedzieć
czemu ,,do
mięsa", lub rozdrabniamy w inny wygodny nam sposób.Tak przygotowane warzywa i
grzyby wrzucamy na patelnie z odrobiną
oleju i dusimy chwilę aż do miękkości. W międzyczasie przyprawiamy (u mnie była
sól,
pieprz cytrynowy,
kurkuma i
zioła prowansalskie). Farsz jest gotowy.Przygotowanie
makaronu:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Przygotowanie sosu:W czasie duszenia
pieczarki na pewno puściły trochę soku. Odlewamy więc z patelni jakieś 4 łyżki stołowe i wlewamy do garnczka. Dodajemy do tego około 2 łyżki
przecieru pomidorowego, 2 ząbki
czosnku, można dosypać jakiejś
przyprawy np.
ziół prowansalskich lub
bazylii. Blendujemy. Et voilà!Finiszujemy:Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos. Muszle wypełniamy farszem i układamy w naczyniu.Pieczemy około 20 min. bez przykrycia.
Smacznego!