Wykonanie
Pin It

Do tej
pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z
mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z
kaszą i
grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .

Proporcje na 10 gołąbkówCzas przygotowania : 7 godzinSkładniki:1
kapusta (1500 g)60 g
suszonych grzybów200 g
pieczarek250 g
cebuli3 łyżki
oleju100 g suchej
kaszy jęczmiennej250 ml
bulionu warzywnego3 łyżki
śmietany1 czubata łyżka
mąki pszennejSólŚwieżo zmielony
pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewamy szklanką
wody, moczymy przez minimum 4 godziny.
Cebulę i
pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę, a następnie
pieczarki. Namoczone
grzyby odcedzamy zachowując
wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej
cebuli. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą
kaszę i dokładnie mieszamy.Z
kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście
będę się bez problemu oddzielać.Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy
wodą z moczonych
grzybów i
bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy
śmietanę i
mąkę z odrobiną zimnej
wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając.
