Wykonanie
Karpia bardzo lubię i często nawet już po Świętach ją przyrządzam … tak długo jak jest dostępna w sklepach 🙂 .Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na
karpia … najpierw krótko smażonego a następnie pieczonego jeszcze w piekarniku.
Składniki:1 kg
karpia w płatach (oskrobanego)
sólpieprz2-3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
oleju do smażenia2
cebulekilka
pieczarekWykonanie:
Karpia myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy
solą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
Cebulę i
pieczarki obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce
oleju, aż
cebula się zeszkli a
pieczarki będą miękkie. Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. przygotowujemy naczynie żaroodporne.Na patelnie wlewamy pozostały
olej. Kawałki
karpia obtaczamy w
mące, oczepujemy z jej nadmiaru i smażymy po ok 1 -2 minut z każdej strony. Zarumienione kawałki
karpi układamy w naczyniu na wierzch wykładamy podsmażoną
cebulę z
pieczarkami i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!