ßßß
Składniki:1 kg karpia w płatach (oskrobanego)sólpieprz2-3 łyżki mąki pszennej4 łyżki oleju do smażenia2 cebulekilka pieczarekWykonanie:Karpia myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.Cebulę i pieczarki obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. przygotowujemy naczynie żaroodporne.Na patelnie wlewamy pozostały olej. Kawałki karpia obtaczamy w mące, oczepujemy z jej nadmiaru i smażymy po ok 1 -2 minut z każdej strony. Zarumienione kawałki karpi układamy w naczyniu na wierzch wykładamy podsmażoną cebulę z pieczarkami i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!