ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
8 plastrów schabu,
300g pieczarek,
0,8l bulionu,
2 cebule,
sól, pieprz,
mąka pszenna,
olej.
Przygotowanie:
Plastry schabu posolić i popieprzyć (mięsa nie rozbijać), obtoczyć w mące. Podsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka i zalać bulionem. Przykryć pokrywką i pozostawić na średnim ogniu.
Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć na oleju, z odrobiną soli i pieprzu ( uważać z przyprawami by nie było ich dużo, gdyż po dodaniu do mięsa sos może wyjść słony).
Po podsmażeniu dodać do mięsa i dusić razem do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok. 1h, ale czas może być różny, dlatego polecam sprawdzić samemu.
W razie potrzeby doprawić.
U mnie nie było konieczności zagęszczania sosu, ale jeżeli wyjdzie Tobie niezbyt gęsty sos zrób zawiesinę z mąki i wody i zagęść.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/schab-w-sosie-pieczarkowym.html