ßßß
ciasto:około 4 szklanek maki pszennejokoło 2 szklanek mocno ciepłej wody3 łyżki olejuwiększa szczypta solifarsz:600 gram kiszonej kapusty500 gram pieczarek2 cebulesól, pieprzKapustę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut do miękkości, następnie studzimy, wyciskamy z nadmiaru wody. Wkładamy do dużego rondla.Cebule kroimy drobno, podsmażamy na złoto, dodajemy do kapusty.Pieczarki kroimy drobno (możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na małej ilości tłuszczu na tej samej patelni, co przed chwilą cebule, do momentu, w którym już nie będą wydzielać soku, następnie dodajemy do kapusty i cebuli. Wszystko razem podsmażamy, około 10 minut, intensywnie i często mieszając, doprawiamy.Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, na każdym układamy farsz, zalepiamy dokładnie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Ja pierożki podałam z duszoną na złoto cebulką.