Wykonanie
Wspaniałe, choć nieco pracochłonne, ale myślę, że ostateczny rezultat wart jest naszych starań :)
ciasto:około 4 szklanek
maki pszennejokoło 2 szklanek mocno ciepłej
wody3 łyżki
olejuwiększa szczypta
solifarsz:600 gram
kiszonej kapusty500 gram
pieczarek2
cebulesól,
pieprzKapustę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą
wodą, wyciskamy, kroimy drobno, wkładamy do większego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy około 60 minut do miękkości, następnie studzimy, wyciskamy z nadmiaru
wody. Wkładamy do dużego rondla.
Cebule kroimy drobno, podsmażamy na złoto, dodajemy do
kapusty.
Pieczarki kroimy drobno (możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na małej ilości tłuszczu na tej samej patelni, co przed chwilą
cebule, do momentu, w którym już nie będą wydzielać soku, następnie dodajemy do
kapusty i
cebuli. Wszystko razem podsmażamy, około 10 minut, intensywnie i często mieszając, doprawiamy.Z
mąki,
oleju,
wody i
soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, na każdym układamy farsz, zalepiamy dokładnie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Ja pierożki podałam z duszoną na złoto
cebulką.