ßßß Cookit - przepis na pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe, choć nieco pracochłonne, ale myślę, że ostateczny rezultat wart jest naszych starań :)
ciasto:
około 4 szklanek maki pszennej
około 2 szklanek mocno ciepłej wody
3 łyżki oleju
większa szczypta soli
farsz:
600 gram kiszonej kapusty
500 gram pieczarek
2 cebule
sól, pieprz
Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskamy, kroimy drobno, wkładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 60 minut do miękkości, następnie studzimy, wyciskamy z nadmiaru wody. Wkładamy do dużego rondla.
Cebule kroimy drobno, podsmażamy na złoto, dodajemy do kapusty.
Pieczarki kroimy drobno (możemy też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach), podsmażamy na małej ilości tłuszczu na tej samej patelni, co przed chwilą cebule, do momentu, w którym już nie będą wydzielać soku, następnie dodajemy do kapusty i cebuli. Wszystko razem podsmażamy, około 10 minut, intensywnie i często mieszając, doprawiamy.
Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, na każdym układamy farsz, zalepiamy dokładnie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Ja pierożki podałam z duszoną na złoto cebulką.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html