Wykonanie
Najlepsze robi moja Babcia. Dlatego po przepis na farsz zadzwoniłam właśnie do niej. Czy się udały takie same? Oczywiście, że nie, ale też nie miałam wątpliwości, że tak będzie. W końcu te babcine to niedoścignione ideały. Te moje jednak całkiem niezłe.
Ciasto (na tę ilość farszu z niepełnych dwóch szklanek
mąki) według ulubionego przepisu. U mnie było według tego .Składniki na farsz:50 dag
kapusty kiszonej30 dag
pieczarek2
cebulesól,
pieprzolejWykonanie:
Kapustę obgotowujemy. Odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy. Drobno kroimy.
Pieczarki i
cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie
oleju. Smażymy bez przykrycia, tak aby odparowało jak najwięcej
wody.
Kapustę,
pieczarki i
cebulę mieszamy i doprawiamy. (Ja włożyłam farsz na sitko, tak aby odciekła resztka
wody). Przygotowujemy ciasto i nakładamy po łyżeczce farszu na każdy krążek ciasta. Gotujemy we wrzątku, aż pierogi wypłyną.
/wydrukuj przepis/