Wykonanie
Mieści się w pierwszej piątce moich ulubionych warzyw.
Daje niezliczoną ilość możliwości, wspaniale komponuje się z różnymi dodatkami. O czym mówię ? O
kapuście oczywiście!Dziś jedna z tych bardziej zimowych, rozgrzewających wersji, czyli
kapusta kiszona, podsmażana z
pieczarkami. W tej postaci to świetny dodatek do obiadu, choć można użyć jej jako składnika kolejnych potraw - zobaczcie TUTAJ, co z nią przygotowałam :)
Składniki :0,5 kg
kapusty kiszonej (bez dodatków)300 g.
pieczarek1 duża
cebula3 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuDodatkowo :
wodaPrzygotowanie :
Cebulę kroję na pół, a
potem na plasterki. Rozgrzewam
olej w głębokiej patelni, wrzucam
cebulę i smażę ją do zeszklenia. Umyte i osuszone
pieczarki ścieram na tarce z dużymi oczkami i wrzucam na patelnię do
cebuli. Lekko wszystko
solę i na dość dużym ogniu smażę do momentu, gdy odparuje
woda z
grzybów. Wtedy dorzucam odsączoną i lekko posiekaną
kapustę, przykrywam patelnie i duszę ok. 40 minut, mieszając dość często, by nic się nie przypaliło. W trakcie duszenia dolewam co jakiś czas po odrobinie
wody. Na koniec doprawiam całość
solą i
pieprzem do smaku.