Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2
żółtkaszczypta
soli1 szklanka bardzo ciepłej
wody2 łyżki
olejuSkładniki na farsz:0.5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku
kapusty20 dag
suszonych grzybów1 szklanka mrożonych
pieczarek lub 30 dag świeżych1
czerwona cebula3-4 łyżki
olejusól i
pieprzPonadto:2 łyżki
oleju do gotowania pierogów1
czerwona cebula3-4 łyżki
oleju do zrumienienia
cebuli do polania pierogów
Suszone grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na
oleju podsmażamy drobno posiekaną
cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy poszatkowaną
kiszoną kapustę oraz drobno pokrojone ugotowane
suszone grzyby razem z mrożonymi pokrojonymi
pieczarkami.
Kapusta,
grzyby i
cebulka................................................................Całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości
pieczarek oraz odparowania nadmiaru soku. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy do przechłodenia.
Gotowy farsz...............................................................................Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy mikserem.
Składniki na ciasto...................................................................................Kiedy ciasto będzie jędrne i jednolite, wówczas dzielimy je na 2-3 kawałki i po koleji rozwałkowujemy.
Wyrobione ciasto.........................................................................Z cienko rozwałkowanych placków wykrawamy szklanką krążki i na każdy nakładamy farsz.
Nakładanie farszu...................................................................Pierogi zlepiamy i układamy na czystej, suchej ściereczce.
Na ściereczce......................................................................Pierogi gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej
wody z
olejem. Od chwili wypłynięcia na wierzch gotujemy je na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzkową i układamy je na talerzu, a następnie polewamy zrumienioną na
oleju drobno posiekaną
cebulą. Smacznego !!!
Pierogi z
grzybami i
kapustą........................................................
Z kawałeczkiem
grzybka...............................................................
I jeszcze raz..........................................................................