ßßß
wegańskie(2 porcje)- 100 g orkiszu omielonego (można zastąpić pęczakiem)- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego- 1 duża cebula (lub 2 małe)- 3 ząbki czosnku- 500 g pieczarek brunatnych (można użyć zwykłych)- 150 g świeżego szpinaku- kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonego)- pęczek pietruszki (część do posypania gotowej potrawy)- sól, pieprz- oliwaOrkisz gotujemy do miękkości z dodatkiem 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego.Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane ząbki czosnku.Do cebuli i czosnku dodaję pokrojone pieczarki (duże na ćwiartki, a małe na połówki) - dwie garście pieczarek, najlepiej tych najmniejszych zostawiam. Całość smażę pod przykryciem, do czasu aż pieczarki puszczą wodę. Odkrywam garnek, czekam aż woda wyparuję i wysmażam pieczarki na rumiano. W międzyczasie, gdy grzyby się smażą dodaję tymianek i garść posiekanej, świeżej pietruszki. Porządnie solę, pieprzę.Dodaję ugotowany orkisz i szpinak. Chwilę podsmażam.W międzyczasie na osobnej patelni przysmażam na rumiano pozostawione wcześniej pieczarki. Całość solę i pieprzę.Gotowe danie wykładam na talerze. Na górze układam przyrumienione pieczarki i posypuję posiekaną, świeżą natką pietruszki.Smacznego!