ßßß Cookit - przepis na Orkisz z brunatnymi pieczarkami i szpinakiem

Orkisz z brunatnymi pieczarkami i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Kilka przypadkowych produktów zalegających półki lodówki, szczypta serca - raz dwa i danie gotowe. Przecież geniusz tkwi w prostocie...
Uwierzcie, jedząc to danie pełne przypadkowości, uszy się trzęsą. Szkoda, że nie zostało nic na dokładkę ;p
Uwielbiam potrawy "śmietnikowe". A Wy? Idziecie czasem na żywioł? :)
wegańskie
(2 porcje)
- 100 g orkiszu omielonego (można zastąpić pęczakiem)
- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
- 1 duża cebula (lub 2 małe)
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek brunatnych (można użyć zwykłych)
- 150 g świeżego szpinaku
- kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonego)
- pęczek pietruszki (część do posypania gotowej potrawy)
- sól, pieprz
- oliwa
Orkisz gotujemy do miękkości z dodatkiem 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego.
Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane ząbki czosnku.
Do cebuli i czosnku dodaję pokrojone pieczarki (duże na ćwiartki, a małe na połówki) - dwie garście pieczarek, najlepiej tych najmniejszych zostawiam. Całość smażę pod przykryciem, do czasu aż pieczarki puszczą wodę. Odkrywam garnek, czekam aż woda wyparuję i wysmażam pieczarki na rumiano. W międzyczasie, gdy grzyby się smażą dodaję tymianek i garść posiekanej, świeżej pietruszki. Porządnie solę, pieprzę.
Dodaję ugotowany orkisz i szpinak. Chwilę podsmażam.
W międzyczasie na osobnej patelni przysmażam na rumiano pozostawione wcześniej pieczarki. Całość solę i pieprzę.
Gotowe danie wykładam na talerze. Na górze układam przyrumienione pieczarki i posypuję posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/04/orkisz-z-brunatnymi-pieczarkami-i.html