Wykonanie
Szpinak to jeden ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Jeśli w tym momencie kręcicie głową z powątpiewaniem, pamiętajmy, że najczęściej uprzedzenia do
szpinaku mają źródło w sposobie, w jakim go nam podawano w przedszkolu czy szkole. Owszem - w tamtym wydaniu nie miał on rzeczywiście smaku. Jednak wystarczy go przygotować po swojemu w domu, by odkryć uroki tego bardzo zdrowego warzywa. Jeśli podamy go w delikatnym, kremowym sosie z nutą
czosnku, dobrze doprawionym do smaku, po prostu nie można go nie polubić. Przygotowuje się go bardzo szybko i pasuje do wielu dań, zarówno
mięsnych, jak i
rybnych czy wegetariańskich. Przepis na podstawie Foodwishes . Jeśli po raz pierwszy będziecie przygotowywać
świeży szpinak, nie bądźcie zdziwieni; kiedy
szpinak jest surowy, wydaje się, że mamy go gigantyczną ilość. Jednak po sparzeniu niesamowicie zmniejsza on swą objętość - z jednej
torebki szpinaku otrzymamy ok. 4 porcje obiadowe.
300g
świeżego szpinaku - oczyszczonego, przebranego, bez ogonków i pożółkłych listków, porwanego na mniejsze kawałki*1 łyżka
masłasos:1 łyżka
masła1 łyżeczka
oliwy z oliwek1 nieduża
cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana1 ząbek
czosnku -obrany, przeciśnięty przez praskę1-2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml "słodkiej"
śmietanki UHT 12% lub
mleka1-2 łyżki startego
parmezanu lub
grana padanoszczypta startej
gałki muszkatołowejsól i świeżo zmielony
pieprz - do smaku1. W garnku rozgrzewamy
masło.
Świeży szpinak rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i mieszamy, aż
szpinak straci na objętości (a straci ogromnie!). Następnie
szpinak przekładamy na sito i odciskamy (np. za pomocą łyżki).2. W tym samym garnku rozgrzewamy ponownie
masło z odrobiną
oliwy (zapobiegnie ona przypalaniu się
masła). Wrzucamy posiekaną drobno
cebulę wraz z
czosnkiem. Podsmażamy, mieszając, aż
cebula stanie się lekko szklista. Wsypujemy
mąkę i mieszamy.Następnie, mieszając, wlewamy zimną
śmietankę. Dodajemy
ser. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą
gałki muszkatołowej oraz intensywnie
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym wcześniej
szpinakiem. Podajemy na ciepło.* Jak najszybciej porwać
szpinak na mniejsze kawałki? Chwytamy sporą garść liści
szpinaku, tak, by troszkę wystawało ponad dłonią. Tę część odrywamy. Następnie wysuwamy z zamkniętej garści podobną ilość
szpinaku - i znowu odrywamy, i tak dalej.