Wykonanie
To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z
mąki i
oliwy oraz
serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się
ricotty i zielonych liści /bietoli/ . Uzupełnieniem są oczywiście
jajka. Często bietolę zastępuje się
szpinakiem lub
karczochami. Ciasto dzieli się na kilkanaście kawałków , wałkuje bardzo cieniutko i układa jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu
oliwą, tworząc warstwy / na spodzie i na wierzchu/.Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie doskonałe.
Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na drugi dzień.To również doskonała przekąska piknikowa.Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/
ciasto:300 g
mąki pszennej4 łyżki
oliwy z oliwekwoda/ 2-3 łyżki/szczypta
solinadzienie:800 g
świeżego szpinaku400 g
ricotty /lub twarożku/80 g
parmezanu /plus 1 łyżka/¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej8
jajek50 g
masła½
cebuliok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/
sól i
pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciastaWykonanie:-
Mąkę wsypać do miski , dodać
sól, ,
oliwę i dolewając stopniowo
wodę połączyć składniki.-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.-Umyte , mokre liście
szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku
wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić.
-Posiekaną
cebulę podsmażyć na
maśle , dodać rozdrobniony
szpinak i dokładnie wymieszać.- Przestudzony
szpinak przełożyć do miski , wbić 2
jajka, dodać 2 łyżki
ricotty, połowę startego
parmezanu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i
majerankiem.-Do drugiej miski przełożyć
ricottę, dodać 2
jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku
solą pieprzem i
gałką muszkatołową.-Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/.-Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować
białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki.
-Na warstwę ciasta nałożyć masę
szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą
serową.-Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym
jajku tak, by je nie uszkodzić.
-Posypać po wierzchu resztą parmezanu/ 1 łyżka/ ,
pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.-Boki zawinąć do środka.-Ciasto nakłuć, posmarować
jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min.-Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony.-Podawać na ciepło po lekkim schłodzeniu.