ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/

Wielkanocny placek ze szpinakiem i jajkami /Torta Pasqualina/

nazwa

Wykonanie

To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z mąki i oliwy oraz serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się ricotty i zielonych liści /bietoli/ . Uzupełnieniem są oczywiście jajka. Często bietolę zastępuje się szpinakiem lub karczochami. Ciasto dzieli się na kilkanaście kawałków , wałkuje bardzo cieniutko i układa jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu oliwą, tworząc warstwy / na spodzie i na wierzchu/.
Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie doskonałe.
Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na drugi dzień.
To również doskonała przekąska piknikowa.
Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/
ciasto:
300 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
woda/ 2-3 łyżki/
szczypta soli
nadzienie:
800 g świeżego szpinaku
400 g ricotty /lub twarożku/
80 g parmezanu /plus 1 łyżka/
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
8 jajek
50 g masła
½ cebuli
ok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/
sól i pieprz do smaku
jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
-Mąkę wsypać do miski , dodać sól, ,oliwę i dolewając stopniowo wodę połączyć składniki.
-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
-Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić.
-Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle , dodać rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać.
- Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty, połowę startego parmezanu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.
-Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
-Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/.
-Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki.
-Na warstwę ciasta nałożyć masę szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą serową.
-Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić.
-Posypać po wierzchu resztą parmezanu/ 1 łyżka/ , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.
-Boki zawinąć do środka.
-Ciasto nakłuć, posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min.
-Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony.
-Podawać na ciepło po lekkim schłodzeniu.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-placek-ze-szpinakiem-i.html