ßßß
To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
Podstawą " placka "jest cieniutkie , kruche ciasto przygotowane z mąki i oliwy oraz serowo ziołowe nadzienie, do którego używa się ricotty i zielonych liści /bietoli/ . Uzupełnieniem są oczywiście jajka. Często bietolę zastępuje się szpinakiem lub karczochami. Ciasto dzieli się na kilkanaście kawałków , wałkuje bardzo cieniutko i układa jedno na drugie po uprzednim posmarowaniu oliwą, tworząc warstwy / na spodzie i na wierzchu/.Ale gwarantuję, że upieczone z dwóch warstw jest równie doskonałe.
Ciasto można podawać na ciepło ,ale smakuje wyśmienicie nawet na drugi dzień.To również doskonała przekąska piknikowa.Składniki: / tortownica o śr.ok.25 cm/
ciasto:300 g mąki pszennej4 łyżki oliwy z oliwekwoda/ 2-3 łyżki/szczypta solinadzienie:800 g świeżego szpinaku400 g ricotty /lub twarożku/80 g parmezanu /plus 1 łyżka/¼ łyżeczki gałki muszkatołowej8 jajek50 g masła½ cebuliok.1/2 łyżeczki majeranku/użyłam świeży/sól i pieprz do smakujajko do posmarowania ciastaWykonanie:-Mąkę wsypać do miski , dodać sól, ,oliwę i dolewając stopniowo wodę połączyć składniki.-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.-Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić.
-Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle , dodać rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać.- Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty, połowę startego parmezanu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.-Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.-Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/.-Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki.
-Na warstwę ciasta nałożyć masę szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą serową.-Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić.
-Posypać po wierzchu resztą parmezanu/ 1 łyżka/ , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta.-Boki zawinąć do środka.-Ciasto nakłuć, posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/.-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min.-Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony.-Podawać na ciepło po lekkim schłodzeniu.
