Wykonanie
Po przygotowaniu gnocchi z
batatem i gnocchi w
sosie pieczarkowym nabrałam jeszcze większej ochoty na robienie tych włoskich kluseczek. Uwielbiam je za ich różnorodność i możliwość kombinacji smaków.Tym razem wybór padł na dość klasyczną wersję tego dania- gnocchi ze
szpinakiem i
ricottą. Kluski po raz kolejny (nie tylko) mnie zachwyciły. Dość ważnym elementem tego dania jest masełko z chrupiącym
czosnkiem, które idealnie współgra z resztą dania.Składniki na 30 małych gnocchi:250g
sera ricotta100g
świeżego szpinaku70g
mąki ryżowej70g
mąki pszennej pełnoziarnistej
jajkosólpieprz4 łyżki
masła4 ząbki
czosnkuSzpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy go na małe kawałeczki i podsmażamy na 2 łyżkach
masła przez kilka minut, aby zmiękł. Doprawiamy go delikatnie
solą i
pieprzem.Do miski przesiewamy
mąki, wbijamy
jajko, dodajemy
ricottę,
szpinak,
sól i
pieprz. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego małe kluseczki i układamy je na tacy delikatnie podsypanej
mąką, aby gnocchi się nie przykleiły.W garnku zagotowujemy
wodę i wrzucamy gnocchi. Mieszamy je, żeby się nie pokleiły. Gotujemy je tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnie
wody. Wyjmujemy je na durszlak.W międzyczasie roztapiamy 2 łyżki
masła na patelni i podsmażamy na nim pokrojony w plastry i przeciśnięty przez praskę
czosnek (dwa ząbki pokrojone, a dwa rozgniecione), aż delikatnie się przypiecze.Gnocchi przekładamy na talerz, polewamy
masłem i podajemy.Smacznego;)