ßßß Cookit - przepis na Gnocchi ze szpinakiem i masłem czosnkowym

Gnocchi ze szpinakiem i masłem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu gnocchi z batatem i gnocchi w sosie pieczarkowym nabrałam jeszcze większej ochoty na robienie tych włoskich kluseczek. Uwielbiam je za ich różnorodność i możliwość kombinacji smaków.
Tym razem wybór padł na dość klasyczną wersję tego dania- gnocchi ze szpinakiem i ricottą. Kluski po raz kolejny (nie tylko) mnie zachwyciły. Dość ważnym elementem tego dania jest masełko z chrupiącym czosnkiem, które idealnie współgra z resztą dania.
Składniki na 30 małych gnocchi:
250g sera ricotta
100g świeżego szpinaku
70g mąki ryżowej
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
jajko
sól
pieprz
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy go na małe kawałeczki i podsmażamy na 2 łyżkach masła przez kilka minut, aby zmiękł. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem.
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dodajemy ricottę, szpinak, sól i pieprz. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego małe kluseczki i układamy je na tacy delikatnie podsypanej mąką, aby gnocchi się nie przykleiły.
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy gnocchi. Mieszamy je, żeby się nie pokleiły. Gotujemy je tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody. Wyjmujemy je na durszlak.
W międzyczasie roztapiamy 2 łyżki masła na patelni i podsmażamy na nim pokrojony w plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek (dwa ząbki pokrojone, a dwa rozgniecione), aż delikatnie się przypiecze.
Gnocchi przekładamy na talerz, polewamy masłem i podajemy.
Smacznego;)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/gnocchi-ze-szpinakiem-i-masem-czosnkowym.html