Wykonanie
Od jakiegoś czasu kuchnia włoska coraz częściej gości w moim menu z kilku powodów.Wygrałam i dostałam kilka książek do recenzji. Na blogu pojawi się więcej przepisów kuchni włoskiej. na pierwszy ogień poszły tortellini
ricottą i
burakiskładniki1/2 kg
mąki pszennej3
jajka1 1/2
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
solinadzienie3
buraki ugotowane25 dag
sera ricottasól,
pieprz do smaku
masłoDodatkowo10dag stopionego
masłalistki świeżych
ziółstarty
parmezanwykonanieDo miski wsypujemy
mąkę,dodajemy
jajka,
oliwę,
sól wszystko wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.Przygotowanie nadzienia.Ugotowane
buraki przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy
ricottę doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem miksujemy na gładką masę.Ciasto rozwałkowujemy następnie wycinamy krążki, Na każdy nakładamy farsz ,brzegi ciasta zwilżamy
wodą, przykrywamy drugim krążkiem.Do garnka wlewamy
wodę, solimy zagotowujemy. Gotujemy około 7minut.Na talerzu układamy tortellini skrapiamy roztopionym
masłem posypujemy starym
parmezanem.