ßßß
składniki1/2 kg mąki pszennej3 jajka1 1/2 oliwy z oliwek1/2 łyżeczki solinadzienie3 buraki ugotowane25 dag sera ricottasól,pieprz do smakumasłoDodatkowo10dag stopionego masłalistki świeżych ziółstarty parmezanwykonanieDo miski wsypujemy mąkę,dodajemy jajka,oliwę,sól wszystko wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę następnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut.Przygotowanie nadzienia.Ugotowane buraki przekładamy do wysokiego naczynia dodajemy ricottę doprawiamy do smaku solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.Ciasto rozwałkowujemy następnie wycinamy krążki, Na każdy nakładamy farsz ,brzegi ciasta zwilżamy wodą, przykrywamy drugim krążkiem.Do garnka wlewamy wodę, solimy zagotowujemy. Gotujemy około 7minut.Na talerzu układamy tortellini skrapiamy roztopionym masłem posypujemy starym parmezanem.