Wykonanie
Trzeci Lubelski Kociołek odbywa się pod hasłem czerwonych
buraków. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Pewnie w większości domów występuje ono w postaci jarzynki na ciepło lub na ostro, w czerwonym barszczu no może jeszcze w zimowej
sałatce z
papryką. Tymczasem dzisiaj dziewczyny z lubelskiej blogosfery wyjmą z kociołka, jestem pewna, same smaczne potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane
masłem i posypane
makiem smakują ...inaczej ale bardzo dobrze. A na drugi dzień przysmażone na rumiano na
maśle wręcz rewelacyjnie.A razem ze mną w kociołku mieszały:
Źródło: Tessa Caponi-BorawskaSkładniki na ciasto:40 dag
mąki,
sól,3
jajka,letnia
woda.Składniki na nadzienie:75g ugotowanych
buraków8 dag
masła,10 dag
sera ricotta,2
jaja,
sól,
pieprz,
bułka tarta.Składniki na sos:10 dag
masła,3 łyżki
masła,4 łyżki tartego
parmezanu.Aby przygotować ciasto należy zagnieść
mąkę z
solą,
jajkiem i taką ilością
wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.
Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na
maśle. Przełożyć do miski, dodać
ricottę,
jajka,
sól,
pieprz i parę łyżek
bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej
wody 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym
masłem z dodatkiem
maku i posypać tartym
parmezanem.Smacznego:)