ßßß
Źródło: Tessa Caponi-BorawskaSkładniki na ciasto:40 dag mąki,sól,3 jajka,letnia woda.Składniki na nadzienie:75g ugotowanych buraków8 dag masła,10 dag sera ricotta,2 jaja,sól,pieprz,bułka tarta.Składniki na sos:10 dag masła,3 łyżki masła,4 łyżki tartego parmezanu.Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.Smacznego:)