ßßß Cookit - przepis na Pierogi z Cortiny d'Ampezzo

Pierogi z Cortiny d'Ampezzo

nazwa

Wykonanie

Trzeci Lubelski Kociołek odbywa się pod hasłem czerwonych buraków. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Pewnie w większości domów występuje ono w postaci jarzynki na ciepło lub na ostro, w czerwonym barszczu no może jeszcze w zimowej sałatce z papryką. Tymczasem dzisiaj dziewczyny z lubelskiej blogosfery wyjmą z kociołka, jestem pewna, same smaczne potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane masłem i posypane makiem smakują ...inaczej ale bardzo dobrze. A na drugi dzień przysmażone na rumiano na maśle wręcz rewelacyjnie.
A razem ze mną w kociołku mieszały:
Źródło: Tessa Caponi-Borawska
Składniki na ciasto:
40 dag mąki,
sól,
3 jajka,
letnia woda.
Składniki na nadzienie:
75g ugotowanych buraków
8 dag masła,
10 dag sera ricotta,
2 jaja,
sól,pieprz,
bułka tarta.
Składniki na sos:
10 dag masła,
3 łyżki masła,
4 łyżki tartego parmezanu.
Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/01/Pierogi-z-Cortiny-d.html