ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowa z serem ricotta

Tarta szpinakowa z serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Mam ten przepis w roboczych już od dłuższego czasu ... Zastanawiałam się czy go publikować z prostej przyczyny - średnio przypadł mi do gustu... Nie wiem czemu... bo przecież lubię i szpinak i ricottę... Może zły dzień miałam... Nie wiem... Mnie bardziej smakowała tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą niż ta... Jednak zachwycali się nią moi rodzice i babcia :) Zatem wierząc szczerze, że i Wy macie różne smaki - wklejam :)
Przepis znaleziony tutaj .
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
115g masła
1/3 szkl. lodowatej wody
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
455g szpinaku
200g sera ricotta
4 rozmącone jajka
55g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
ewentualnie żółty tarty ser do posypania
Mąkę presiewamy, dodajemy sól i kawałki masła. Zagniatamy i wlewamy wodę. Szybko wyrabiamy . Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ponakłuwać, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pod obciążeniem np z fasolek ok 15 min.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak myjemy i dusimy chwilę pod przykryciem w wodzie która spłynie z liści. Gdy zmięknie - odcedzamy i drobno siekamy.
W osobnym naczyniu miksujemy ser a następnie wbijamy kolejno jajka. Łączymy ze szpinakiem i parmezanem. Doprawiamy. Masę wykładamy na podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25-30 min. Ja dodatkowo posypałam tartym żółtym serem.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/09/tarta-szpinakowa-z-serem-ricotta.html