Wykonanie
Mam ten przepis w roboczych już od dłuższego czasu ... Zastanawiałam się czy go publikować z prostej przyczyny - średnio przypadł mi do gustu... Nie wiem
czemu... bo przecież lubię i
szpinak i
ricottę... Może zły dzień miałam... Nie wiem... Mnie bardziej smakowała
tarta ze
szpinakiem,
boczkiem i
fetą niż ta... Jednak zachwycali się nią moi rodzice i babcia :) Zatem wierząc szczerze, że i Wy macie różne smaki - wklejam :)Przepis znaleziony tutaj .Składniki na ciasto:2 szkl.
mąki115g
masła1/3 szkl. lodowatej
wodyszczypta
soliSkładniki na nadzienie:455g
szpinaku200g
sera ricotta4 rozmącone
jajka55g tartego
parmezanugałka muszkatołowasól,
pieprzewentualnie żółty tarty
ser do posypania
Mąkę presiewamy, dodajemy
sól i kawałki
masła. Zagniatamy i wlewamy
wodę. Szybko wyrabiamy . Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ponakłuwać, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pod obciążeniem np z
fasolek ok 15 min.W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak myjemy i dusimy chwilę pod przykryciem w wodzie która spłynie z liści. Gdy zmięknie - odcedzamy i drobno siekamy.W osobnym naczyniu miksujemy
ser a następnie wbijamy kolejno
jajka. Łączymy ze
szpinakiem i
parmezanem. Doprawiamy. Masę wykładamy na podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25-30 min. Ja dodatkowo posypałam tartym
żółtym serem.Smacznego :)