Wykonanie
Składniki4 - 6 porcjiCiasto:200 g
mąki2
jajkaszczypta
soliokoło 3 - 4 łyżki
wodyNadzienie:200 g
botwinki, same liście1 mały
buraczek, mniejszy od
cytryny130 g
sera ricotta50 g tartego
parmezanu1
jajko1 łyżka posiekanego
koperkuszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprzDodatki:40 g
masła250 ml
śmietanki kremowej4 łyżki drobno posiekanego
koperkusól,
pieprztarty
ParmezanPrzygotowanieZ
mąki,
jajka i
soli wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby
wodę. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.Liście
botwinki umyć, włożyć do garnka wraz z przekrojonym na 4 części
buraczkiem. Zalać
wodą i gotować na małym ogniu przez 4 minuty.
Botwinkę odcedzić i dokładnie odcisnąć (
wywar wykorzystać np. do chłodnika litewskiego).Liście
botwinki drobno posiekać,
buraczki zetrzeć na tarce i wszystko wymieszać z roztartą widelcem
ricottą,
parmezanem,
gałką muszkatołową,
jajkiem i
koperkiem. Doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto rozwałkować na bardzo cienki i duży placek. Na jednej połowie w równych odstępach ułożyć kulki nadzienia wielkości
orzecha włoskiego. Przykryć drugą połową ciasta, dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się skleiło. Radełkiem pokroić na kwadraty, z nadzieniem znajdującym się pośrodku (wałkując ciasto mikserem, należy go pokroić na kawałki i przepuścić przez odpowiednią przystawkę miksera (na minimum 5 programie). Nadzienie rozłożyć na jednej połowie placków i przykryć resztą ciasta).Jeśli mamy czas, ravioli rozłożyć na podsypanej
mąką ściereczce i pozostawić na 2 godziny. Gotować partiami przez 10 - 15 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej
wody. Odcedzić.Na patelni roztopić
masło, wlać
śmietankę i wymieszać. Jak sos trochę zgęstnieje, doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać z
koperkiem. Ravioli polać sosem i posypać tartym
parmezanem.