Wykonanie
Składniki350 g filetów
świeżego łososia350 g
łososia wędzonego80 g
sera ricotta (
fety lub
twarożku śmietankowego)1
jajkookoło 5 łyżek tartego
parmezanu2 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprzCiasto pierogowe300 g
mąkiokoło 200 ml ciepłej
wodyszczypta
soliDodatkićwiartki
cytryny do skrapianiaewentualnie sos z 2 łyżek
masła i 6 łyżek
śmietanki kremowejPrzygotowanieNadzienie: Filety
świeżego łososia opłukać, odciąć skórkę, jeszcze raz przepłukać i osuszyć. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby
mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu,
rybę odparować, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na większe części wyjmując ości. Drobno posiekać nożem.Wymieszać z posiekanym
łososiem wędzonym,
serem ricotta,
jajkiem,
parmezanem i
koperkiem. Doprawić
solą oraz
pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie, w razie potrzeby dodać więcej tartego
parmezanu.Ciasto pierogowe:
Mąkę przesiać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie. Wlać w nie ciepłą
wodę, posolić i wyrabiać ciasto. Wygniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek. Małą szklanką wycinać kółka, nakładać po pełnej łyżeczce farszu, zlepiać brzegi. Gotować w dużej ilości wrzącej i osolonej
wody, aż będą miękkie, odcedzić. Podawać skrapiając
sokiem z cytryny i/lub z sosem z
masła i
śmietanki:
masło roztopić na patelni, dodać
śmietankę i podgrzać. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.