Wykonanie
Dzisiaj kuszę smakiem ptysia w wersji wytrawnej. Ptysie z
serkiem i
wędzonym łososiem są doskonałą przekąską na imprezki. Zapraszam :)
Składniki (około 30 małych ptysi):0,5 szklanki
wody (125 ml)60 g
masła0,5 szklanki
mąki (125 ml)2
jajka400 g
serka naturalnego śmietankowego5 łyżeczek
koperku krojonego świeżego lub mrożonego
pieprzsól do smaku400 g
wędzonego łososiaWykonanie:
Wodę zagotowujemy z
masłem.
Masło musi się rozpuścić.Dodajemy
mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno
jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą.Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy
serek i
łososia.Do
serka dodajemy
koperek,
pieprz oraz
sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.Z
łososia usuwamy skórę.
Rybę kroimy na niewielkie plasterki.Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym
serkiem i
łososiem.Smacznego :)