ßßß Cookit - przepis na Ravioli z łososiem i twarogiem

Ravioli z łososiem i twarogiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę?
Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli
Pierożki z farszem łososiowo-twarogowym
czas przygotowania: ok. 45-60 minut
składniki:
1 średnie jajko
3 łyżki oleju roślinnego
1/3 łyżeczki soli
ok. 200 ml ciepłej wody
FARSZ - 200 g wędzonego łososia
250 g miękkiego, białego twarogu, u mnie półtłusty (można użyć ricotty)
1 jajko
1 średnia cebulka
1 mała marchewka
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
skorka z połowy cytryny
do smaku - pieprz mielony
do polania; stopione masło
do posypania: 3-4 łyżki startej marchewki
listki świeżego koperku
CIASTO - mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól, olej i jajko roztrzepane z wodą. Zarobiłam i zagniotłam dość zwarte, gładkie ciasto. Miskę przykryłam szczelnie i odstawiłam na ok. pół godziny żeby ciasto odpoczęło.
FARSZ - marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Przesmażyłam warzywa na niedużym ogniu tylko tyle żeby cebulka się zeszkliła i warzywa straciły surowość.
Do miski przełożyłam twaróg i rozdrobniłam go widelcem. Można zmielić, ale jeśli jest miękki to nie ma takiej potrzeby. Do sera dodałam podsmażone warzywa, pokrojonego bardzo drobno łososia, surowe jajko, skórkę cytrynową, sok z cytryny i posiekany koperek. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam pierzem i ponownie wymieszałam. Nie soliłam bo ryba wędzona jest wystarczająco słona.
RAVIOLI - Ciasto rozwałkowywałam dość cienko na paski. Można rozwałkować na duży placek a następnie pokroić go na paski. Porcje nadzienia, ok. 1 łyżeczki, nakładałam w niedużych odstępach od siebie. Przestrzeń między farszem można posmarować pędzelkiem zwilżonym zimną wodą. Na pasek ciasta z porcjami nadzienia nałożyłam drugi płat i palcami dokładnie docisnęłam jedno ciasto do drugiego starając się aby przy farszu nie pozostało powietrze i brzegi dobrze się skleiły. Foremką do wycinania pierożków wykroiłam poszczególne ravioli. Można to zrobić także kieliszkiem albo małą szklaneczką. Gotowe pierożki układałam na ściereczce oprószonej mąką.
Gotowe pierożki wrzucałam partiami do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotowałam dosłownie minutkę od wypłynięcia. Wyjmowałam łyżką cedzakową. Polałam roztopionym masłem i posypałam wiórkami surowej marchewki oraz koperkiem
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/02/ravioli-z-ososiem-i-twarogiem.html