Wykonanie
Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z
wędzonej ryby i
białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku.
Twaróg,
wędzony łosoś i
koperek to
trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę?Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z
pomidorowo-serowymi ravioli
Pierożki z farszem łososiowo-
twarogowymczas przygotowania: ok. 45-60 minutskładniki:1 średnie
jajko3 łyżki
oleju roślinnego1/3 łyżeczki
soliok. 200 ml ciepłej
wodyFARSZ - 200 g
wędzonego łososia250 g miękkiego, białego
twarogu, u mnie półtłusty (można użyć
ricotty)1
jajko1 średnia
cebulka1 mała
marchewkapęczek
koperkusok z połowy
cytrynyskorka z połowy
cytrynydo smaku -
pieprz mielonydo polania; stopione
masłodo posypania: 3-4 łyżki startej
marchewkilistki świeżego
koperkuCIASTO -
mąkę wsypałam do miski. Dodałam
sól,
olej i
jajko roztrzepane z
wodą. Zarobiłam i zagniotłam dość zwarte, gładkie ciasto. Miskę przykryłam szczelnie i odstawiłam na ok. pół godziny żeby ciasto odpoczęło.FARSZ -
marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę
oleju. Przesmażyłam warzywa na niedużym ogniu tylko tyle żeby
cebulka się zeszkliła i warzywa straciły surowość.Do miski przełożyłam
twaróg i rozdrobniłam go widelcem. Można zmielić, ale jeśli jest miękki to nie ma takiej potrzeby. Do
sera dodałam podsmażone warzywa, pokrojonego bardzo drobno
łososia, surowe
jajko,
skórkę cytrynową,
sok z cytryny i posiekany
koperek. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam pierzem i ponownie wymieszałam. Nie
soliłam bo
ryba wędzona jest wystarczająco słona.RAVIOLI - Ciasto rozwałkowywałam dość cienko na paski. Można rozwałkować na duży placek a następnie pokroić go na paski. Porcje nadzienia, ok. 1 łyżeczki, nakładałam w niedużych odstępach od siebie. Przestrzeń
między farszem można posmarować pędzelkiem zwilżonym zimną
wodą. Na pasek ciasta z porcjami nadzienia nałożyłam drugi płat i palcami dokładnie docisnęłam jedno ciasto do drugiego starając się aby przy farszu nie pozostało powietrze i brzegi dobrze się skleiły. Foremką do wycinania pierożków wykroiłam poszczególne ravioli. Można to zrobić także kieliszkiem albo małą szklaneczką. Gotowe pierożki układałam na ściereczce oprószonej
mąką.Gotowe pierożki wrzucałam partiami do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotowałam dosłownie minutkę od wypłynięcia. Wyjmowałam łyżką cedzakową. Polałam roztopionym
masłem i posypałam wiórkami
surowej marchewki oraz
koperkiem