Wykonanie
Kruche ciasto i nadzienie z
wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :)
Składniki :Ciasto :- 125 g
masła,- 200 g
mąki pszennej,- około 1/3 szklanki zimnej
wody,-1/3 łyżeczki
soli.Nadzienie :- 200 g
wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę )- 3
jajka,- 300 g
twarogu mielonego,- około 180g
jogurtu naturalnego greckiego,- 2
cebulki dymki,- około 150 g
szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony )- świeży
koperek,-
sól, dużo
pieprzu.Wykonanie :Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę
mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną
masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku.Składniki nadzienia wymieszać dodając posiekaną
cebulkę,
koperek,
szpinak i
łososia. Wylać na podpieczony spód i zapiec do czasu, aż masa łososiowa będzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniachMożna jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju :)