ßßß Cookit - przepis na Ciasto z nadzieniem szpinakowym

Ciasto z nadzieniem szpinakowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad.
Składniki:
- Ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko
6 łyżek oleju
8 łyżek wody
szczypta soli
- Farsz:
1 kg szpinaku
300 g twarogu
1 średnia cebula
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki masła
6 - 8 jajek
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki.
Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże kawałki.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Następnie dodać szpinak, zmiażdżony czosnek oraz gałkę i dusić przez chwilę lub do momentu aż nadmiar płynu odparuje.
Do szpinaku dodać pokruszony ser, posiekaną natkę i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Tortownicę posmarować masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do formy włożyć farsz, zrobić w nim wgłębienia do których wbić jajka. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto z farszem.
Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/09/ciasto-z-nadzieniem-szpinakowym.html