Wykonanie
Kolejne danie ze
szpinakiem w roli głównej. Tym razem farsz ze
szpinaku i
białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad.Składniki:- Ciasto:300 g
mąki pszennej1
jajko6 łyżek
oleju8 łyżek
wodyszczypta
soli- Farsz:1 kg
szpinaku300 g
twarogu1 średnia
cebula1 pęczek
natki pietruszki3 łyżki
masła6 - 8
jajekgałka muszkatołowasólpieprzWykonanie:Przygotować ciasto zagniatając wszystkie składniki, a następnie owinąć je folią i włożyć do lodówki.
Szpinak oczyścić i umyć, wstawić na chwilę na ogień żeby zmniejszył swoją objętość i puścił sok. Podgotowany
szpinak odsączyć na sicie i ostudzić a następnie odcisnąć nadmiar płynu. Połowę
szpinaku drobno posiekać, resztę zostawić w całości lub pokroić na duże kawałki.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
maśle. Następnie dodać
szpinak, zmiażdżony
czosnek oraz gałkę i dusić przez chwilę lub do momentu aż nadmiar płynu odparuje.Do
szpinaku dodać pokruszony
ser, posiekaną
natkę i 2
jajka. Doprawić
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać.Tortownicę posmarować
masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do formy włożyć farsz, zrobić w nim wgłębienia do których wbić
jajka. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto z farszem.Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę.